Naser Khader og Daniella Kuzmanovic analyserer Tyrkiets rolle efter ISIS’ offensiv i Irak og deres hidtidige støtte til radikale grupper i Syrien imod PYD.

Deniz B. Serinci
FOTO: DB. Serinci og khader.dk

I længere tid har tyrkiske kurdere nær grænsen til Syrien klaget over, at militante jihadister uhindret krydser grænsen til den sydlige nabo.

“Radikale islamiske grupper rekrutterer med den tyrkiske efterretningstjenestes viden vores børn til krigen i Syrien fra grænseområderne i Tyrkiets kurdiske provinser,” siger Atilla Yazar, leder af Urfa-afdelingen af ​​Tyrkiets menneskerettighedsorganisation (IHD).

Tyrkiet har tolereret jihadister, der passerer grænsen, for at bruge dem mod den syriske diktator Bashar al-Assad og Det Demokratiske Enhedsparti (PYD) i Syrien, der betragtes som en gren af Kurdistans Arbejderparti (PKK), der har været i krig med Tyrkiet i 30 år. Nu har en af ​​disse grupper, Den Islamiske stat i Irak og Syrien (ISIS) lavet en offensiv i Irak og taget det tyrkiske konsulat i Mosul som gidsel, indtil de frigav dem en dag efter.

“Nu håber vi, at tyrkerne har indset, hvor farlig disse grupper er, og at de vil ophøre med at støtte disse anti-kurdiske grupper og indgå i en dialog med kurderne i Syrien,” siger Yazar.

Ifølge Daniella Kuzmanovic, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i Tyrkiet, kan den tyrkiske tilladelse til, at jihadister uhindret kan krydse grænsen til Syrien få en ende.

“Tyrkerne har leget med jihadisterne indtil nu, men det kan meget vel være historie snart.”

Naser Khader, seniorforsker ved Hudson Institute i USA, siger, at Tyrkiets grænse til Syrien hidtil har været åben for jihadister.

“Men efter ISIS’ offensiv i Irak, vil den tyrkiske regering nu formentlig seriøst overveje grænsen, fordi det i sidste ende kommer til at skade tyrkerne selv,” mener Khader.

Joost Jongerden, assisterende professor ved universitetet i Wageningen, vurderer, at ISIS’ angreb på tyrkiske interesser i Mosul “kunne blive et vendepunkt”.

“Men da ISIS har frigivet de tyrkiske gidsler i Mosul, og hvis der ikke kommer flere angreb på tyrkiske interesser, kan forholdet mellem tyrkerne og ISIS fortsætte,” forudsiger han.

I går tilbød medformand for PYD, Salih Muslim at danne en fælles front med tyrkerne mod ISIS.

“Disse grupper udgør en trussel mod Tyrkiet. Så lad os sammen kæmpe imod dem,” sagde Muslim under et interview med den tyrkiske tv-kanal IMC-tv.

Ifølge eksperterne kan det anstrengte forhold mellem PYD og Tyrkiet blive lidt bedre på grund af ISIS’ offensiv.

“Det er muligt, at PYD og Tyrkiet kommer tættere på hinanden, nu hvor de har fået en fælles fjende. Men det er kun på kort sigt. På længere sigt, har de to stadig modstridende interesser. Men Tyrkiet kan være mere forsigtige med, hvem der krydser grænsen til Syrien, og det er en fordel for PYD,” siger Khader.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer