Tjetjenske ISIS-tilhængere, der i forvejen var overvåget af tysk efterretningstjeneste, sårede Ezidier efter Shingal-tragedien. Læs interview med Firyal Khalaf og Hadi Shingali, begge i familie med de sårede Ezidier.

Af Deniz Serinci
Foto: Demonstration mod ISIS, F. Khalaf

Selv om Tyskland ligger langt væk fra Shingal Bjerget, så smitter konflikten her også af på byen Herford i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen.

I Herford blev en gruppe tyske ezidier i denne uge angrebet af seks mænd fra Tjetjenien, der formodes at være tilhængere af Den Islamiske Stat i Irak og Syrien (ISIS). Angrebet i Herford startede tilsyneladende, da en Ezidi-ejer af et pizzeria hængte en plakat op i sit vindue til støtte for en demonstration mod ISIS. Ifølge politiet følte seks tjetjenere sig provokeret af plakaten, at de med magt forsøgte at fjerne det. Det kom til sammenstød med ejeren og fire andre ezidier. Den 31-årige ejer og en 16-årig ​​studerende blev lettere såret af knivstik.

Seks mennesker blev anholdt efterfølgende. Alle er de kendt af politiet: Fem etniske tjetjenere og én tysk konvertit til islam. Ifølge tyske medier var to af de anholdte “førende salafister”, som allerede er overvåget af den tyske efterretningstjeneste.

Omkring 100.000 ezidier bor i Tyskland, hvoraf mange flygtede til udlandet pga. forfølgelse i hjemlandet. Hadi Shingali er sanger og i familie med den sårede Ezidi.

“Nu føler vi os også usikre i Europa, når disse fanatikere også angriber os her,” siger Shingali og understreger, at det ikke er en kamp mellem ezidier og muslimer.

“Tværtimod, ISIS er imod alle kurdere og alle muslimer, der ikke tænker som dem. Til vores demonstrationer mod ISIS, deltager mange muslimske kurdere.”

Tysk parlamentariker: Vi må slå hårdt ned på ISIS-sympatisører

Firyal Khalaf, også beslægtet med den sårede pizza-ejer, siger:

“Nu har vi fundet ud af, at ISIS-sympatisører bor så tæt på os ezidier. Det er skræmmende at tænke på.”

Nyheden om hændelsen i pizzeriaet spredtes hurtigt gennem sociale medier og biler med ezidier ankom til stedet. Sammenstød brød ud og ifølge tyske medier blev begge sider angrebet med flasker og sten. Mere end 100 politifolk blev kaldt ind for at genoprette ro og orden, og politiet brugte peberspray for at holde de to grupper fra hinanden, konfiskerede et skydevåben og afhørte 86 personer.

Joachim Stamp, medlem af parlamentet i Nordrhein-Westfalen, opfordrer til myndighederne til at slå ”hårdt” ned på tilhængere af ISIS og sende et signal om “nul tolerance over for voldelige religiøse ekstremister” i hans land.

“Det kan ikke være rigtigt, at ezidier ikke kan demonstrere mod massemord på deres trosfæller, uden at blive angrebet på gaden af ISIS-sympatisører,” fortæller han den tyske avis WZ Newsline.

Firyal Khalaf støtter udtalelserne fra Stamp:

“ISIS-sympatisører har intet at gøre i et demokrati. Hvis de ønsker et kalifat, kan de rejse væk fra Tyskland og til deres ønskede samfund i Mellemøsten, hvor de hører hjemme.”

Læs mere:  The Local, Hannover Algemeine, og Westfalen 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer