Resterne af 104 ezidier er blevet begravet.

Resterne af 104 ezidier, der blev dræbt af Islamisk Stat (IS) i 2014 blev i går sendt tilbage til Shingals landsby Kocho for at blive begravet.

Ligene blev udgravet fra massegrave sidste år i samarbejde med FNs efterforskningshold. De blev efterfølgende sendt til Bagdad til identifikation.

I landsbyen Kocho blev de mandlige ezidi-indbyggere kaldt ud til en af landsbyens skoler i august 2014. Med spredte ben og fødderne langt fra hinanden, begyndte en lokal IS-leder at tale.

Med hænderne på de fremskudte hofter og en tilbagelænet overkrop, var ingen i tvivl om, hvem der bestemte her. Mændene i landsbyen blev beordret til at konvertere til islam. I flere dage nægtede de.

Derefter blev de den 15. august ført væk, og kvinder og børn blev sat i fangenskab og sendt til Tel Afar.

Mændene blev alle en efter en stillet op på en lige række og bagbundet. IS-lederen gav ordre til, at jihadisterne skulle dræbe dem. De sortklædte krigere tog knive frem, råbte ”Allah’u akbar”, Gud er stor og begyndte at skære halsen over på ezidi-mændene. De livløse kroppe lå nu nede på jorden og rørte sig ikke længere.

I alt mistede 82 ezidier livet. De, der blev i landsbyen, beskriver en stærk stank af rådnende lig, der gennemtrængte stedet. Der var dog også overlevende fra massakren, som klarede sig, fordi de blev reddet af sunnimuslimske, arabiske naboer. Til Amnesty udtalte en af de overlevende:

”Nogle mennesker kunne ikke flygte og redde sig selv […] De fik en forfærdelig død. Jeg formåede at slæbe mig væk og blev reddet af en muslimsk nabo; han risikerede sit liv for at redde mig”.

Dagen efter, den 16. august, blev yderligere 312 mænd henrettet på samme måde i Kocho.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer