Shingals Modstandsbrigader (YBŞ) har anholdt en formodet IS-menneskesmugler, der var ansvarlig for handel med bortførte ezidi-kvinder.

Der er tale om en kurdisk muslim fra Shingal-regionen, der blev stoppet af YBŞ.

Blandt hans beslaglagte værdigenstande var oplysninger om køb og salg af ezidi-kvinder samt kontanter til en værdi af $2.000. Endvidere var der en liste med et antal ezidi-kvinder, der er til ”klar til at blive købt”. Han formodes at være personligt ansvarlig for handelen med snesevis af ezidi-kvinder, sagde en YBŞ-kriger.

Der er blevet lagt en video op af menneskesmugleren, som ifølge YBŞ-krigere kunne lokalisere de bortførte kvinder og børn.

I august 2014 stormede IS ind i bla. Shingal og truede tilhængere af ezidi-religionen – en af Iraks ældste minoriteter – med udryddelse. I en uge måtte titusinder ezidier tilbringe tiden på toppen af Shingal bjerget uden vand og mad. Omkring 100 bukkede under og døde, samtidig med at tusinder af ezidi-piger blev kidnappet af IS.

Iraks menneskerettighedsminister Mohammed Mahdi oplyste, at ”5000 kurdiske ezidier er blevet kidnappet af IS og solgt på slavemarkeder. Endvidere er tusinder

[ezidier] blevet dræbt.”

Også Rashida Manjoo, FN’s menneskeretskommissærs særlige udsending for vold mod kvinder, bekræftede overfor Politiken, at mange af pigerne er ”blevet seksuelt misbrugt og kvinder er blevet overdraget eller solgt til IS-krigere som slaver.”


Kilder: Ezidipress & Jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer