Osman Sesay var kok på Christiansborg og lavede mad til ministre, inden han tog til Syrien og endte sine dage i IS’ hovedby Raqqa.

Maskeret gik den 18-årige Osman Sesay ind i Dagli’Brugsen i Stenstrup på Fyn og truede kasseekspedienten med sin pistol. Han forlod igen forretningen med 29.250 kroner.

Det var den 2. februar 2005, hvor Sesay var prøveløsladt efter en tidligere dom. Den unge mand blev senere idømt en straf på tre et halvt års fængsel for i alt ni røverier.

Det var ikke sidste gang, myndighederne i Danmark skulle høre til Sesay.

Han blev født i april 1987 i det afrikanske land Sierra Leone. Som femårig blev han og hans storebror i 1992 familiesammenført med sin mor i Danmark. Her voksede Sesay op i Valby og gik i Valby Skole.

Den dansk-afrikanske mand fik ikke nogen nem opvækst. I en ung alder blev han rodet ud i kriminalitet og hashmisbrug.

I 2011 blev Sesay udlært som kok fra Hotel- og Restaurantskolen. Han blev derefter ansat som kok i Snapstinget, Folketingets restaurant på Christiansborg, hvor han i over fire år lavede mad til både ministre og folketingsmedlemmer.

En tidligere kollega sagde til Ekstra Bladet om Sesays tid på Borgen:

”Osman var sød og charmerende og så godt ud. Og så arbejdede han godt, for han vidste, at han havde fået en ny chance i Snapstingets køkken. Det var her, han kunne begynde et nyt liv efter at være endt ud på et sidespor med kriminaliteten.”

I dag siger et daværende Folketingsmedlem anonymt til Jiyan.dk:

”Det er skræmmende at tænke på, at en Syrienskriger dengang var ansat som kok på Christiansborg.”

Tilknyttet pro-saudisk imam i fængslet

En dag, mens Sesay arbejdede i køkkenet, dukkede politiet op og anholdt den unge mand.

Sesay var mistænkt for at være indblandet i et røveri på Østerbro i København. Han blev isolationsfængslet i månedsvis, hvor han kun havde kontakt til fængslets imam, Leon Soudari. Imamen – en tidligere DSB-elektriker fra Horsens, der var konverteret til islam og gennemført seks års studier i Saudi-Arabien – blev ifølge Politiken ”en slags åndelig læremester” for Sesay. Imamen skulle have påvirket Sesay til at få radikale synspunkter.

Soudari kan ikke svare på beskyldningerne, da han døde i 2012 efter længere tids alvorlig sygdom. Men kilder i det muslimske miljø beskriver overfor Jiyan.dk Soudari som modstander af islamistisk vold og mener, at Sesay må være blevet radikaliseret andetsteds. Fængselsinspektør Peter Vesterheden skrev også i Kristeligt Dagblad, at Soudari tværtimod var ”med til at forebygge rabiate synspunkter hos de indsatte.”

Imidlertid er det et faktum, at Soudari arbejdede i den danske afdeling af Muslim World League, en saudisk regeringsorganisation, der er kendt for at udbrede islamistiske synspunkter. Desuden blev imamen presset ud af det danske parti SF, efter at han til Information den 4. maj 2002 sagde, at Saudi-Arabien ”er næsten den perfekte islamiske stat.”

Derudover sagde Soudari til avisen: ”Det er langt værre ikke at bede sine fem daglige bønner eller at bolle sin kæreste, inden man er blevet gift med hende, end det er at handle med narko.”

Ramt af amerikansk missil

Da Sesay kom ud af fængslet, oplevede kollegerne på Christiansborg en mand, der var blevet mere religiøs og indelukket. En dag holdt han pludselig op med at komme på arbejde. I juli 2013 tog han fra Danmark til Tyrkiet sammen med nogle venner. Derfra tog gruppen videre ned til Syrien, hvor en blodig borgerkrig rasede på anden år.

I det arabiske land beskæftigede Sesay sig blandt andet med nødhjælpsarbejde. Under sit ophold dernede blev han taget til fange af Den Frie Syriske Hær. Efter et halvt år slap dansk-afrikaneren ud igen.

Den 7. december 2015 satte Sesay sig ind i en BMW sammen med det højtstående danske medlem af IS, kurderen Rawand Taher. Det var en tur, der skulle blive skæbnesvanger. De kørte på en af de centrale veje i byen. Pludselig kom en amerikansk Predator-drone lige over dem og affyrerede Hellfire-missiler mod BMW’en. Både Sesay og Taher blev dræbt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer