Dansk-kurderen M.R. tilsluttede sig IS i 2013. Derefter fik den 24-årige kurder fra Kolding/Aarhus kolde fødder og prøvede at flygte ud. Han blev tilfangetaget af IS, der som straf henrettede M.R. på Mosuls torv i januar 2017.

Af Jiyan.dk og Ekstra Bladet

Den dansk-kurdiske M.R. fra Kolding nåede kun at blive 24 år. I januar 2017 blev han henrettet af Islamisk Stat (IS) på den irakiske by Mosuls torv. Det bekræfter kilder, der er tæt på M.R., samt danske myndigheder. Jyske Vestkysten og Ekstra Bladet har tidligere skrevet om sagen.

Sagen om M.R. er dermed den første kendte sag, hvor IS har henrettet en person fra Danmark.

24-årige M.R. stammede fra det Kuwait-kurdiske miljø i Aarhus. I Danmarks andenstørste by bor der hundredvis af kurdere fra Kuwait. De stammer oprindeligt fra irakisk Kurdistan og før det Sanandaj i iransk Kurdistan.

M.R.’s far kom til Danmark i 1991, og giftede sig her. Året efter blev M.R. så født og boede i Aarhus. I 2008 flyttede familien tilbage til Kuwait. I årene 2010-13 lavede M.R. ballade i Kuwait og blev udvist til Danmark.

M.R. kom tilbage til Aarhus, hvor han studerede på en ungdomsuddannelse. Derefter flyttede han til Kolding.

En familieven siger til Jiyan.dk fra BazarVest, hvor M.R. sommetider hang ud:

”Han boede alene i Danmark uden forældre. Han var en rodløs knægt uden ståsted. Den manglende omsorg og støtte gjorde, at han opsøgte nye vennekredse,” siger vennen og tilføjer:

“De var radikaliserede palæstinensiske muslimer. Langsomt blev M.R. også selv radikaliseret.”

M.R. begyndte ifølge vennen at komme i Grimhøjmoskeen ved Gellerup og en kældermoske i Hasle tæt på.

“Han var ikke en religiøs person før. Han gik på vandpibecafeer, diskoteker og sådan noget. Senere holdt han op med det og begyndte at komme mere i Grimhøjmoskeen.”

Derefter begyndte M.R. ifølge kilder at se propaganda for Islamisk Stat (IS) på YouTube.

“Han så altid YouTube-video og blev bidt af IS’ stemning.”

I 2013/2014 tog M.R. ifølge kilderne til Syrien for at tilslutte sig IS.

“Han tænkte ikke over det, han gjorde. Han var naiv. Du kunne lokke ham til alt,” fortæller vennen.

Dansk-kurderen tilsluttede sig IS, men fik på et tidspunkt under kampene i den irakiske storby Mosul kolde fødder og forsøgte at desertere.

M.R. blev fanget af de sortklædte jihadister og smidt i fængsel. Her havde han held til at stikke af. Nu fik IS-folkene nok. M.R. blev slæbt ud og henrettet offentligt på byens torv.

Sørgehøjtid i Brabrand

Hans familie sagde offentligt, at M.R. var død under en trafikulykke i Tyrkiet.

“Familien flovede sig over, at sønnen kæmpede med IS, så de siger, at han døde under et uheld i Tyrkiet,” fortæller en kilde.

I marts 2017 var kilden også med, da der blev holdt en mindehøjtid for M. R. i Brabrand i det vestlige Aarhus.

“Jeg deltog. Det samme gjorde mere end 100 mennesker. Der var ingen billeder af ham. Familien sagde til os, at han var død i en trafikulykke i Tyrkiet. Nogen troede måske på det. Men vi var også en del, der godt vidste, at det ikke passede,” fortæller kilden.

At IS henretter desertører er ikke usædvanligt, forklarer Said Mamuzini, der er ansvarlig for Mosul-fronten for Kurdistans Demokratiske Parti (KDP).

“IS har før dræbt desertører fra udlandet. De frygter, at vedkommende vil flygte tilbage til sit hjemland i Vesten og give efterretningstjenesterne belastende og hemmeligholdte oplysninger om IS,” fortæller Mamuzini.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer