Iranske kurdere går mod strømmen Det kurdiske parti KOMALA siger nej til vestlige våben, selv står 100 kilometer fra gruppens base i Irak. Andre siger ja til om Islamisk Stat USA’s hjælp.

af ah@arbejderen.dk

100 kilometer fra Islamisk Stats (IS) forreste linjer i den kurdiske del af Irak ligger den iranskekurdiske gruppe KOMALA’s militære base. Her er de kurdiske krigere parat til at kæmpe mod IS, hvis de angriber. Men KOMALA afviser samtidig våben fra USA, Danmark eller andre vestlige lande.

– Hvis IS angriber, forsvarer vi os, men ikke med våben fra imperialisterne. Dem vil vi ikke have, siger Gohar Memarzadeh, der er kurder fra Iran.

Hun var selv guerilla-soldat i KOMALA i 1980′ erne på basen ved byen Suleymania i Irak. Sammen med sin mand Abdollah Begzadeh flygtede hun i 1998 via Tyrkiet til Danmark som FN-flygtning. De repræsenterer KOMALA i Danmark.

Lørdag arrangerede KOMALA demonstration i København mod Islamisk Stat til støtte forkurdernes forsvarskamp i den syriske by Kobane, men også med et budskab om at afvise imperialismen i regionen.

FÅ ER IMOD USA-VÅBEN

KOMALA står for ” Organisationen af det iranske Kurdistans kommunistiske parti”. Komala opholder sig blandt andet i Irak for at undslippe det iranske styre, der forfølger gruppen.

KOMALA er en af de få grupper i det kurdiske område, der siger nej til hjælp fra USA-alliancen og dets bombekampagner i Irak og Syrien. Ifølge de to kurdere er der små og spredte guerillagrupper med irakiskekurdere, der vender sig mod USA-alliancen, men de er fåtallige.

– USA’s påstande om, at det vil forsvare menneskerettighederne er falske. USA vil kun dominere regionen.

De anvender kurderne som fodsoldater på grund af egne interesser, siger Abdollah Begzadeh til Arbejderen. Han har også været guerillasoldat i KOMALA.

Han tilføjer, at USA fremstiller sig som den kurdiske befolknings ven, som kommer for at redde dem. Men USA har indtil for kort tid siden været imod kurdernes kamp for selvstændighed og har forhindret dem i at sælge olie på verdensmarkedet.

– Man skal ikke glemme at hovedproblemet i regionen er imperialisterne og de reaktionære regimer, som står bag alt. USA og dets allierede i området har altid været mod kurderne. USA har tabt krigene i Irak og Afghanistan.

De vil tabe denne også, vurderer Gohar Memarzadeh,.

TYRKIET OG IS

Hun mener, at USA og ” dets reaktionære allierede i regionen” bruger IS som redskab til at nå deres mål og bekæmpe ” enhver frihedskæmpers stemme”.

– Det tyrkiske regime afviser åbenbart medlemskab af USA-koalitionen og samarbejder med IS i forskellige sammenhænge. Det tyrkiske regime, der er NATO-medlem, besluttede den 19. september at lukke sine grænser og forhindre det kurdiske folk i Tyrkiet at komme sine betrængte folk i Kobane til hjælp,.

– IS er blevet et redskab i hænderne på det fascistiske regime i Tyrkiet til at gennemføre sine planer mod denkurdiske befolkning i Syrien, siger Gohar Memarzadeh.

Abdollah Begzadeh bryder ind.

– Saudi-Arabien og Qatar forsyner Islamisk Stat med våben og penge for at opnå egne politiske mål i Irak og Syrien. Det islamiske regime i Iran og det tyrkiske regime blander sig i konflikten udfra egne politiske interesser i Irak og Kurdistan.

LÆS RESTEN PÅ ARBEJDEREN

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer