Hassan Sharafi, vicegeneralsekretær i PDKI, tror ikke Iran vil bruge frigivne penge på befolkningen. Seniorforsker Helle Malmvig er ikke helt enig.

Foto: Rezghar Dashti

Mens nogen jubler, forholder andre sig skeptiske over for Vestens ophævelse af de økonomiske sanktioner mod Iran, som til gengæld skal begrænse sit atomprogram.

Hassan Sharafi, vicegeneralsekretær i Den Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI), udtrykker sit partis skepsis under et besøg i København;

“Iran vil bruge ophævelsen af ​​sanktionerne til sin egen fordel og styrke støtte til grupper i Mellemøsten, der skaber ustabilitet,” mener Sharafi.

”Hvis det iranske regime var demokratisk og resultatet af en ophævelse af sanktionerne ville gavne den almindelige befolkning, så ville jeg være optimistisk,” siger Sharafi.

Irans bank- og oliesektor har lidt stærkt under et årtis sanktioner. Nu vil en masse penge blive frigivet, som følge af aftalen.

“Men Iran vil ikke bruge de frigivne penge på befolkningen,” lyder det fra Sharafi.

EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, sagde i går, at en ophævelse af sanktionerne vil bidrage til en forbedret regional og international fred og sikkerhed. Sharafi er uenig.

“Iran vil bruge ophævelsen af ​​sanktionerne til at købe våben, og styrke dets militære institutioner og finansiere væbnede grupper, som Hizbollah i Libanon, houthierne i Yemen, Assads regime i Syrien.”

Irans cirka 8-10 millioner kurdere lever i nogle af de mest underudviklede områder i landet og udsættes ofte for diskrimination som dobbeltminoritet: De er både kurdere og sunni-muslimer, i det primært shiitiske Iran. Derudover nægtes de retten til at studere i deres eget sprog på offentlige skoler i kurdiske områder.

Helle Malmvig, seniorforsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, er enig i, at Iran med atomaftalen vil blive styrket i Mellemøsten. Men det er for tidligt at sige, hvad det får af betydning.

”Vi ved endnu ikke, hvad Iran vil bruge den styrke til,” fortæller hun Jiyan.dk

Derudover siger Malmvig, at iranerne vil få det bedre økonomisk, nu hvor sanktionerne ophæves. Iranerne vil kunne mærke det på inflationsraten.

”Men derfor skal man ikke gå ud fra, at alle iranere vil få del i den økonomiske gevinst,” siger seniorforskeren. ”Det er ikke sikkert, at kurderne får noget mere økonomisk ud af det, men de vil heller ikke få det dårligere af det.”

I går blev det annonceret, at de økonomiske sanktioner mod Iran bliver fjernet. Kort tid efter, tilføjede den amerikanske præsident Barack Obama dog, at nogle økonomiske sanktioner stadig vil være i kraft.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer