Iranske sikkerhedsfolk anholdte og torturerede den unge kurdiske mand Seid Xudadadi til døde.

I den østlige iranske by Mashad afleverede de iranske myndigheder det mishandlede lig af Seid Xudadadi til familien.

Seid Xudadadi blev anholdt for at have gjort grin med Irans åndelige leder Ali Khamenei.

Få dage efter informerede myndighederne hans familie om at han var død og at de skulle komme og hente hans lig.

Der er omkring 10 mio. kurdere i Iran, der længe har været i konflikt med Teheran om retten til selvstyre og undervisning på eget modersmål.

Op til den iranske revolution i 1979 lovede lederen Ayatollah Khomeinis folk kurderne selvstyre. I stedet oprettede Khomeini et teokrati uden autonomi til minoriteter. Kurdernes religiøse lærd Sheikh Izeddin Hussein var imod etableringen af islamisk præstestyre og argumentere for et sekulært Iran, hvor religion skulle holdes adskilt fra politik.

”Ethvert religiøst styre vil ende i diktatur og religion vil blive et middel til at henrette i Guds navn”, sagde Sheikh Izeddin.

Khomeini afviste enhver tale om autonomi og sekularisering. ”Der står ikke noget om autonomi i Koranen,” sagde Khomeini, der herefter erklærede hellig krig mod kurderne. Deres landsbyer blev brændt af, tusindvis af kurdere blev anholdt, tortureret og summarisk massehenrettet. Omkring 50.000 kurdere menes døde.

Human Rights Watch skriver i sin årsrapport 2012 om kurderne i Iran:

”I oktober 2011 var mindst 16 kurdere på dødsgangen, mange af dem for påståede forbrydelser mod den nationale sikkerhed. Myndighederne diskriminerer muslimske mindretal, herunder sunnimuslimers deltagelse og beskæftigelse. De forhindrer også sunni-iranerne i at bygge moskeer i større byer.”

”Regeringen begrænser kulturelle og politiske aktiviteter blandt landets azeri, kurdisk, arabisk, og baluchiske minoriteter, herunder organisationer, der fokuserer på sociale spørgsmål.”

Kilde: Rojhelat.info og Jiyan.dk.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer