Mohammad Sedigh Kaboudvand, formand for Kurdistans Menneskerettighedsorganisation i Iran, er nu en fri mand efter 10 år i det berygtede Evin-fængsel.

Mohammad Kaboudvand, formand for Kurdistans Menneskerettighedsorganisation i Iran, er blevet løsladt af myndighederne efter 10 år i det berygtede Evin-fængsel.

Han var idømt en straf på 11 års fængsel for ”at modsætte sig statens sikkerhed” og ”lave propaganda mod den islamiske republik”. Han blev fængslet i 2007.

Kaboudvand er født i Diwandara (Divandareh) i Irans Kurdistan-provins i det nordvestlige Iran, er stifter af Kurdistans Menneskerettighedsorganisation og var redaktør på det forbudte Payam-e mardom-e Kurdistan.

Flere gange har den kurdiske aktivist sultestrejket, herunder en gang i 63 dage. Det skete i protest mod, at de iranske myndigheder gentagne gange nægtede ham at se sin alvorlige syge søn.

Det gjorde hans tilstand værre. Kaboudvand menes at lide af hjertesygdomme, hjerteanfald og en prostata lidelse. I april 2008 fik han et slagtilfælde og blev behandlet af en specialist.

Der bor omkring 8-10 millioner kurdere i Iran, hvor de udgør en dobbeltminoritet; De er både kurdere og primært sunnimuslimer i det overvejende shiamuslimske land. Kurderne har ikke ret til at danne deres egne politiske partier i Iran. Derudover nægtes de retten til at studere i deres eget sprog på offentlige skoler.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer