Iran har advaret Iraks autonome kurdiske region imod at overveje uafhængighed, for det vil skade forbindelserne med den shiitiske regering i Bagdad, lyder det.

Qassam Suleimani, chefen for Irans magtfulde Quds Styrke, advarede kurderne under et møde i Teheran i sidste uge, hvor en delegation fra Kurdistans Patriotiske Union (PUK), en af de to regerende partier i Kurdistan Regional Government (KRG), også var tilstede.

Soleimani fortalte PUK delegation:

“De skal ikke overveje at splitte Irak op og skade kurdisk-shiitiske relationer.”

Soleimani bad delegationen holde afstand til Tyrkiet.

PUK delegation bestod af Kosrat Rasul Ali, partiets fungerende leder, dets vicegeneralsekretær Barham Salih og Khasraw Gul Muhammad, et medlem af ledelsen.

Det har længe været kendt, at mens ledende politikere i Kurdistan ofte taler om føderalisme, går de fleste menige kurdere i Irak/Sydkurdistan ind for fuld uafhængighed.

Ved en uofficiel folkeafstemning, som foregik samtidigt med valget i januar 2005, stemte hele 98%, eller  1,998,061 mio. mennesker, af borgerne i Kurdistan, for at løsrive sig fra Irak og blive selvstændigt.

Samtidig ønsker KRG tættere bånd til nabolandet Tyrkiet for at sælge og eksporterer dets olie og gas.

Forbindelserne mellem KRG og den irakiske premierminister Nuri al-Malikis shiamuslimsk-ledede regering, har været anstrengt pga. territoriale krav.

Læs mere på Rudaw

Kommentér via Facebook

kommentarer