Irakiske styrker samt den iranskstøttede shiamilits Hashd al-Shaabi kæmper med kurdiske styrker om den vigtige olieby Kirkuk.
Irakiske styrker, der udgøres af den amerikansk-trænede anti-terror enheder og den iransk-støttede shiamilits Hashd al-Shaabi kæmper med kurderne om områder syd og vest for byen Kirkuk. Det er lykkedes irakerne at indtage visse områder.
De kurdiske Peshmerga-styrker kontrollerer stadig Kirkuk by, hvortil forstærkninger er blevet sendt. De irakiske styrker og Hashd al-Shaabi forsøgte at forhindre den kurdiske forstærkning fra Hewlêr og Silêmanî. Ifølge Ekurd.net og FiratNews, der er tæt på PKK, har Peshmerga trukket sig ud, mens kun PKK kæmper imod irakerne. Det benægter Peshmerga dog selv.
De irakiske styrkers fremrykning er beordret af premierminister Haider al-Abadi som reaktion på kurdernes folkeafstemning den 25. september, hvor 92,7 procent af befolkningen stemte for at forlade Irak på trods af irakisk og international modstand.
Abadi har samtidig udpeget en arabisk politiker ved navn Rakan Saeed til at erstatte kurdiske Najmaldin Karim som guvernør for Kirkuk. Som reaktion på Karims stærke støtte til uafhængighedsfolkeafstemningen, stemte det irakiske parlament i sidste måned for at fjerne Karim fra guvernørposten. Saeed er i øjeblikket leder af det arabiske råd i Kirkuk.
Den irakiske premierminister sagde i en erklæring, at han forsøger at genoprette den forfatningsmæssige orden og “beskytter enheden i landet, der står over for truslen om splittelse” efter kurdernes folkeafstemning.
Abadi tilføjede, at Bagdad havde advaret kurderne mod at holde afstemningen og om “konsekvenserne af de farer, det vil få for Irak og dets folk.”
Det amerikanske forsvarsministerium Pentagon opfordrer de irakiske og kurdiske styrker til at “undgå eskalerende handlinger” og i stedet søge dialog.
“Vi modsætter os vold fra enhver part og opfordrer til at afstå fra destabiliserende handlinger, der distraherer fra kampen mod Islamisk Stat (IS) og yderligere undergraver Iraks stabilitet,” siger Pentagon-talskvinderen Laura Seal.
“Vi fortsætter med at støtte et forenet Irak,” sagde hun. “På trods af den kurdiske regionalregerings uheldige beslutning om at foretage en ensidig folkeafstemning er dialogen den bedste mulighed for at stoppe de igangværende spændinger og langvarige problemer i overensstemmelse med den irakiske forfatning.”
Da IS i juni 2014 indtog storbyen Mosul, skyndte Peshmerga sig at indtage den vigtige olieby Kirkuk. Historisk har både kurdere, de tyrkisktalende turkmenere og centralregeringen i Bagdad gjort krav på Kirkuk, hvor en stor del af Iraks olieudvinding finder sted.
Kurderne betragter Kirkuk som hovedstad og håber på at byen med dens megen olie en dag kunne udgøre et økonomisk fundament i et selvstændigt Kurdistan. Det bekymrer Iran og Tyrkiet, der frygter, at kurderne vil erklære selvstændighed og med det olierige Kirkuk ville have økonomisk fundament for det.