En undersøgelse fra Committee to Protect Journalists (CPJ)  vurderer Irak som det farligste land at være journalist.

Siden 1992 har CPJ  registreret 142 journalister dræbt eller såret i skududveksling i Irak. Dermed er Irak det land i verden hvor der har været flest drab og overfald på journalister. Gerningsmændene  er oven i købet aldrig blevet straffet. Størstedelen af disse  journalister er irakiske statsborgere. Det oplyser The Independent i en omfattende artikel om  journalisters sikkerhed og frihedsrettigheder i Irak.

Den største trussel mod journalisters rettigheder er dog statscensuren, siger Ziad al-Ajili, der er formand for Journalistic Freedom Observatory (JFO) til avisen. Organisationen, der har base i Baghdad har i deres seneste årsrapport dokumenteret 262 hændelser hvor journalisters journalisters frihed og sikkerhed er blevet krænket. De fleste af krænkeserne er ifølge JFO begået af staten.

Det statslige organ, National Communication and Media Comission, regulerer de irakiske medier.  Organet har uindskrænket beføjelser til at nedlægge kanaler og aviser, konfiskere udstyr, fratage sendetilladelser og udskrive bøder.

Journalisters sikkerhed i Irak blev for nyligt aktualiseret med mordet på den unge journalist og student Sardasht Osman, der i maj 2010 blev fundet tortureret og myrdet i Mousul.

LÆS OGSÅ: Dansk splid om mord på kurdisk journalist

Kilder:

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/iraq-the-most-dangerous-place-on-earth-for-journalists-1999729.html
http://www.cpj.org/reports/2008/07/journalists-killed-in-iraq.php


Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer