Topjurist med speciale i folkeret og orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet ser intet problem i, at danske kurdere kæmper med peshmerga, så længe de overholder krigskonventioner. Men det kan ændre sig, hvis man kæmper med PKK.

Foto: Dansk-kurderen Sofi iblandt peshmerga

Som Jiyan.dk og Politiken kan oplyse, kæmper mindst 10 danske kurdere sammen med peshmerga mod Den Islamiske Stat (IS) i Irak og Kurdistan. Imidlertid er Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på USA’s, EU’s og Tyrkiets terrorlister, også en integreret del af krigen mod IS.

Orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet, Johannes Riber Nordby, mener at danske myndigheder kan være ganske trygge ved de danske kurdere, der kæmper for de lovlige peshmerga under Kurdistans Regionale Regering (KRG).

”KRG kører stort set efter vestlige standarder og er langt bedre end mange andre steder i Mellemøsten. KRG og Peshmerga er USA’s gode venner og står ikke på terrorlisterne,” siger Nordby.

Han mener desuden, at PKKs involvering i kampen mod IS sker med tyrkisk velsignelse. Han henviser til, at PKK som led i fredsforhandlingerne sidste år aftalte med Tyrkiet, at deres guerillaer skulle til Nordirak.

Nordby vurderer derfor ikke, at de danske kurdere får problemer, når og hvis de vender hjem til Danmark.

”Så længe de kæmper for KRG og holder sig til konventionerne og ikke begår krigsforbrydelser, er der intet problem.”

Frederik Harhoff, jurist med speciale i folkeret, fortæller, at det efter dansk lov ikke er ulovlig at være lejesoldat i et andet land. Idet peshmerga ikke står på nogen terrorliste, vil frivillige, der tilslutter sig dem, ”ikke blive klandret for at have kæmpet med dem,” mener juristen. Men det kan muligvis ændre sig, hvis man kæmper for PKK, fordi de står på terrorlisten.

”I forhold til PKK er det et lidt uklar. Man må så i en konkret sag afgøre, hvem der har kæmpet for hvem,” siger Harhoff til Politiken.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer