Interview med Ibrahim Ibrahim, journalist og forfatter.

Hvad tænker du om aftalen i Rojava mellem Det Kurdiske Nationalråd (ENKS) og Partierne for Kurdisk Nationalenhed?

Det er en god nyhed. Alle kurdere er glade for, at Det Kurdiske Nationalråd (ENKS) og Partierne for Kurdisk Nationalunion (PYNK) er blevet enige og vi håber, at det lykkes.

Hvorfor er det vigtigt med kurdisk enhed?

Det er meget vigtigt, at kurderne forener sig, især i Rojava. Fjenderne arbejder for at splitte kurderne. Tyrkiet gør lige nu alt for at splitte kurderne. De har invaderet Efrîn, Serê Kaniyê, Girê Sipî. Denne enhed styrker vores væbnede kræfters evne til at forsvare vores områder.

Der er områder i Syrien, der styres af grupper som Det Muslimske Broderskab, der er diktatoriske. Hvor kvinder ikke har rettigheder. Kurderne derimod er liberale, demokratiske og åbne. Derfor ønsker fjenden ikke, at vi opnår fremskridt. Derfor må vi forenes. Vi skal sætte ideologi til side. Hvis kurderne skal have en plads på den internationale scene, må de forene sig. Men det bør være en klar defineret enhed, der ikke er baseret på partiers eller personers interesser.

Før mødtes ENKS og PYD jo også, i Hewlêr i 2012 og Duhok i 2014. Men det lykkedes ikke. Hvorfor skulle det lykkes denne gang?

Det, der skete i dag, er det første skridt henimod enhed. Det er ikke et endelig skridt. De er blevet enige om vigtige punkter, baseret på Duhok-aftalen. De lytter til hinanden og er enige om at forsvare den nuværende status quo i Rojava, hvilket er vigtigt. Men jeg er bekymret, fordi vores fjender modarbejder vores enhed.

Men jeg tror på, at kurderne vil tage et ansvar, om det så er ENKS, PYD, Den Autonome Administration, Partierne for Kurdisk Nationalunion (PYNK), alle partierne, så fjenderne ikke kan besejre dem. Nok er nok. Vi må forenes. Efrîn venter på os. De mænd og kvinder, der er i terroristernes fængsler i Efrîn, venter på kurdernes enhed. Vores plyndrede hjem, vores oliventræer, venter på kurdernes enhed. Dengang i 2014 lykkedes det ikke. Denne gang er situationen anderledes. Der er en større trussel mod os. Derfor bør begge kurdiske parter arbejde mere for at det lykkes.

Foto: Ali Shabo

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer