Læs Roj-TVs nyeste pressemeddelelse.

Pressemøder er opfundet for at informere omverdenen. Det kender vi alt til her på ROJ TV, idet vi over en årrække ufrivilligt har befundet os i spotlyset og deraf ofte har haft brug for at forklare os til vores omgivelser gennem medierne.

Vi er også kendt for at have været årsag til, at den tyrkiske premierminister nægtede at deltage i et pressemøde afholdt dette lands statsminister, blot fordi vi var til stede. Og så er der de mange møder for pressen, hvor vi aldrig blev inviteret.
Det har vi lært at leve med. Det er vilkårene, når man som vi har valgt at rapportere om kurdernes forhold.

Men forleden gik vi glip af et af de vigtigste møder i en hel generation, nemlig pressemødet hvor en hær af pressefolk mødte op, på én gang, til trods for at begivenheden foregik i noget så kuriøst som i Qandil-bjergene, Nordirak. Journalister valfartede til begivenheden fra nær og fjern og selv et af de ældste og mest konservative tyrkiske nyhedsbureauer, AA (Anadolu Ajansi) troppede op og rapporterede.

Pressekonferencen vedrørte selvfølgelig den mest omtalte sag siden årsskiftet, nemlig tilbagetrækning af PKK’s styrker. Værterne var Kurdistans Arbejderparti, bedre kendt som PKK og stedet var deres militære hovedsæde i Medya-forsvarsområdet, et sted i Qandil-bjergene.

Som skyer pludselig forsvinder for solen, er det med dette møde legalt for journalister at omtale den kurdiske sag uden at blive anholdt for ”medlemskab af en forbudt organisation”, ”propaganda” eller ”støtte til en forbudt forening”, som over 100 journalister er anholdt og fængslet for i Tyrkiet.

Og nu er det ikke kun journalisterne, der åbent omtaler konflikten mellem den tyrkiske stat og PKK. For dagen efter PKK-leder Murat Karayilan meddelte, at PKK påbegynder udtrækning af militærstyrkerne af Tyrkiet 8. maj, tilsluttede også selveste premierministeren Recep Tayyip Erdogan sig den nye fredsproces offentligt, da han på et pressemøde hos Sammenslutningen af Industri- og Forretningsmænd udtalte: ”Dørene til en mørk æra lukkes, når den igangværende kurdiske beslutningsproces afsluttes og en ny æra begynder” og ”De, som ikke er en del af løsningen (fredsprocessen), bliver selv til problemet”.

Samtidig med at disse historiske begivenheder sker, tog medlemmerne i Europarådet et stort skridt i respekt for den sårbare fredsproces i Tyrkiet; de vedtog 23. april retoriske ændringer i fremskridts-rapporten om Tyrkiets medlemskab af EU ved at fjerne ordet ”terrorisme” i en sammenhæng med ”PKK”.

Nu venter vi bare på, at nyhederne også når frem til Østre Landsret i Danmark, hvor 27. retsmøde ud af 40 er forestående. Samt at den danske justitsminister opdager, at når først også Erdogan åbner for mikrofonen med udtalelser om PKK og kurdere i sammenhæng, så trænger den gode historie om fredsprocessen ud til den store offentlighed. Vi mener, det er god stil for et tv-medie at rapportere om begivenhedernes gang i virkeligheden, osse for kurdere.

Med venlig hilsen
Imdat Yilmaz,
Adm. direktør

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer