Tre eksperter fra ind- og udland fortæller Jiyan.dk, hvorfor bombeangreb på 34 civile kurdere ikke er opklaret endnu.

Ifølge Welat Zeydanlioglu, redaktør for tidsskriftet Kurdish Studies i Sverige, er årsagen til, at massakren i Roboskî stadig ikke blevet løst, at “gerningsmændene er velkendte af staten”.

“Ingen bliver straffet, fordi staten slet ikke leder efter dem,” siger han.

Umut Ozkirimli, professor ved Center for Mellemøstlige Studier, Lunds Universitet, er enig:

“Staten forsøger ikke at finde, eller straffe gerningsmændene. Jeg er sikker på, at de ved præcis, hvad der skete, “siger han med henvisning til kilder, der viser, at den tyrkiske efterretningstjeneste (MIT) oplyste hæren, at en af ​​de militære ledere af Kurdistans Arbejderparti (PKK), Bahoz Erdal var del af en gruppe nær RoboskÎ og at militæret gav grønt lys til bombningen.

”Men var det nu et bevidst forsøg på at vildlede hæren, eller var det en oprigtig fejltagelse, ved vi ikke,” siger Ozkirimli.

Mehmet Necef, lektor ved Syddansk Universitet, er dog uenig og mener, at ingen uden for beslutningstagere kan vide, hvad der præcist skete under massakren.

“Massakren i Roboski kan skyldes en intern magtkamp mellem forskellige dele af det tyrkiske magtapparat, hvoraf nogle har haft en interesse i at sabotere de daværende forhandlinger mellem staten og PKK,” siger Necef og tilføjer:

“Men massakren skal løses, for det påvirker de kurdiske borgeres tillid til det tyrkiske system på en negativ måde.”

Veli Encu, som mistede sin 16-årige bror og 11 slægtninge under angrebet, siger, at de tyrkiske myndigheder presser og truer de pårørende til de dræbte kurdere.

“Gendarmeriet vil ikke have os til at fortælle pressen om denne massakre. Ved at true os, forsøger de at få os til at stoppe vores kamp.”

Formanden for Menneskerettighedsorganisation (IHD) i Diyarbekir, Raci Bilici bekræfter Veli Encus anklager.

“De pårørende til de dræbte bliver truet af myndighederne. Formålet er at skræmme dem fra at tale med medierne,” siger han.

Ifølge Ozkirimli er årsagen til de tyrkiske trusler ganske simple:

”Den tyrkiske regering er bange for, at dens egne handlinger vil blive afsløret, og det vil så tvivl om dens hensigt med fredsproces og det kurdiske spørgsmål.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer