Står det til to eksperter er begge parter skyld i, at fredsprocessen mellem PKK og Tyrkiet er brudt sammen.

På 31. årsdagen for de første angreb fra Kurdistans Arbejderparti (PKK) på det tyrkiske militær, siger eksperter, at begge parter bærer skylden for fredsprocessens nylige sammenbrud.

Den tyrkiske AKP-regering og Abdullah Öcalan, PKKs fængslede leder, indgik i 2013 en fredsproces, der gradvist skulle afslutte 30 års krig og bane vej mod en varig fred.

Michael M. Gunter, professor ved Tennessee Technological University i USA, mener begge parter er skyld i fredprocessens endeligt, dog mest den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan forsøger, ifølge Gunter, at appellere til de tyrkiske nationalistiske stemmer ved at angribe PKK for at derefter at udskrive nyvalg i et forsøg på at genvinde flertallet til hans AKP-parti, som mistede flertallet ved 7. juni parlamentsvalget.

AKP mistede mange stemmer, fordi det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) vandt stemmer nok til at komme ind i parlamentet, og dermed tog potentielle mandater fra AKP.

“Erdogan håber, at han ved at skyde skylden på PKK og dermed implicit HDP, kan generobre tyrkiske nationalistiske stemmer og konservative kurdiske stemmer, som han tabte ved valget juni,” siger Gunter.

På den anden side var ingen af ​​parterne klar til at gå så meget på kompromis “så fredsprocessen kunne blive en succes,” mener Gunter.

“Öcalan og PKK krævede for meget i forhold til kurdiske rettigheder og nægtede at lade sig afvæbne,” mener professoren.

Huseyin Seyhanlioglu, lektor ved Dicle Universitet i Diyarbakir i Tyrkiet, mener, at begge parter har skadet fredsprocessen.

“PKK lod stort set våbnene hvile, men de var stadig til stede i og uden for byerne og blokerede til tider veje og etablerede checkpoints,” siger han.

Den tyrkiske side skadede processen ved at bygge nye militærforposter i den kurdiske sydøst, mener Seyhanlioglu.

Gunter foreslår, at parterne nu vender tilbage til fredsprocessen ved at det internationale samfund opfordrer Tyrkiet til at afslutte dets luftangreb, og PKK til at stoppe angreb på tyrkiske mål.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer