Svenskerne anerkender folkemord på kurderne, kendt som Anfal. Danskerne bør gøre det samme, for det vil give os en moralsk opbakning, mener overlevende fra folkemordet.
Af Deniz Berxwedan Serinci
Det svenske parlament stemte i december for at anerkende Saddam Husseins massakrer på 180.000 kurdere i 1980’erne, kendt som Anfal, som folkemord.
Abdulrahman Hussein er uafhængigt medlem af det regionale kurdiske selvstyres parlament i Erbil i Nordirak. Han mistede selv tre familiemedlemmer under folkedrabet og fortæller at det stadig påvirker både ham og det kurdiske folk er 25 år efter.
”Vi er psykisk påvirkede af det. Vores land har en lys fremtid, men vi har stadig mørke minder.”
Hussein er særdeles glad for det svenske skridt.
”En beslutning som det svenske er rigtigt, fordi det er en slags beskyttelse mod at den slags gentager sig i fremtiden,” siger han.
Derfor ser han gerne, at Danmark følger i vores naboers fodspor.
”Det vil give os en oprejsning, hvis Danmark ved at anerkende Anfal kan sende os et signal om at de anerkender vores sorg. Kurderne i Danmark er ikke flygtet af egen lyst, men fordi de har været forfulgt.”
Han håber at et EU-lands anerkendelse af folkedrabet kan påvirke andre lande i unionen.
”Når Vesten anerkender os, ved vi, at vi ikke er alene.”
Under Anfal blev kurdiske områder ødelagt, giftgasset og tortur og seksuelle overgreb var udbredt. Fanger blev anbragt i Mujamma’at, irakiske koncentrationslejre, hvor de ofte omkom af sult og udmattelse.
Under Anfal ”forsvandt” 182.000 kurdere. Fire ud af fem landsbyer blev ødelagt og to-tredje dele af Irakisk Kurdistan blev affolket for kurdere.
Mand i Halabja: Kæmpe moralsk opbakning til os
I Vesten forbinder de fleste Saddam Husseins folkedrabskampagne med billeder fra byen Halabja, tæt på Iran.
16. marts 1988 angreb snesevis af irakiske flyvemaskiner Halabja med en giftig regn af bomber. Kvinder, børn og mænd faldt døde om på kort tid.
Mange blev ramt af nervegassen Sarin, der brændte folk hud og efterlod store byldelignende vabler. 5000 mennesker blev dræbt den dag i Halabja.
Siden har myndighederne opført et monument i byen til minde om ofrene.
Akram Muhammad mistede fem familiemedlemmer under giftgasangrebet.
”Det vil være en kæmpe moralsk opbakning til os, hvis Danmark anerkender folkemordet, ligesom Sverige, så Anfal kommer på den internationale scene,” siger han.