Nogen/mange hælder til det trefarvede flag med solen i midten. PKK’erne har en anden mening.

Det kurdiske flag med tre horisontale striber og en sol i midten regnes af nogle/mange for at være kurdernes ubestridte fællesflag. Dette flag består af en øvre stribe, som er rød, stribe midt på, som er hvid, og den nederste stribe, som er grøn. I midten af flaget er der en sol med 21 solstråler, som symboliserer nytåret Newroz. Dette flag er det officielle flag i Kurdistan Regional Government (KRG), det kurdiske selvstyre i Irak.

Flaget hænger i dag blandt andet i EU’s hovedstad i Bruxelles og har det gjort det siden 2012. Flaget blev hejst foran det kurdiske selvstyre, KRGs mission i Bruxelles. Siden Saddam Husseins regime faldt i 2003, har Kurdistan regionen etableret diplomatiske forbindelser og åbnet repræsentationer i mange lande i Europa og USA.

Historisk menes det flag at være designet af Bedirxan-familien, et intellektuel dynasti med rødder i Nordkurdistan/Tyrkiet. Familien spillede en stor rolle i organisation Xoybûn og det efterfølgende oprør i Agirî, der varede fra 1927 til 1931. Her udråbte kurderne en republik, der ikke blev anerkendt af andre lande og som havde et flag, der minder meget om det flag, der bruges i KRG. Agirî-republikken blev knust af det tyrkiske militær i 1931.

Derudover blev et flag, der også minder meget om KRG’s flag brugt under republikken i Mahabad fra 1946 til ’47 i det nuværende Østkurdistan/Iran.

I 1978 blev Kurdistans Arbejderparti (PKK) dannet af bl.a. Abdullah Öcalan. PKK har aldrig accepteret det flag, som bruges i KRG, som værende kurdernes fællesflag. I 2012 trak Syriens præsident Bashar al-Assad sig ud af det nordlige Syrien og overdrog området til PKK’s formodede syriske gren Demokratisk Enhedsparti (PYD). PYD introducerede et flag med de tre farver rød, gul og grøn, der minder meget om det afrikanske land Mali’s flag.

flag

[polldaddy poll=9235348]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer