Interview med nyudklækkede kurdiske studenter i Danmark.

Mona Rojbeyani, 19 år, stammer fra Mosul, student fra Aalborghus Gymnasium. Fik ni 12-taller, fire 10-taller og et gennemsnit på 11.

“Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil lave. Jeg har tænkt på dyrlæge, journalist og pilot. Min far drømte altid om at være pilot, så jeg har interessen derfra. Dyrlæge fordi jeg er glad for dyr. Jeg har selv en hund. Journalist, fordi jeg har altid været god til at læse og skrive, og fordi det er et meget bredt fag. Nu tager jeg først et sabbatår.

Jakarkhoun Mnla, 28 år, stammer fra Efrîn, student fra Horsens HF og VUC. Vandt elevpris på Horsens HF og VUC, hvor han bliver beskrevet som en ”mønsterelev, der altid er venlig og smilende, meget arbejdsom og dygtig.”

“Jeg vil gerne læse kemi på Aarhus Universitet eller SDU i Odense.”

Vian Jumaa, stammer fra Kobanî, student fra Horsens HF og VUC.

“Jeg kom til Danmark for fem år siden, og er nu student. Jeg vil måske læse til tandlæge på Aarhus Universitet.”

Nourshan Biso, stammer fra Efrîn, student fra Aarhus HF og VUC.

“Nu vil jeg læse Matematik A og Kemi B her, som supplerende fag. I fremtiden vil jeg måske læse til tandlæge på universitet.”

Delchad Sulaiman, 22 år, stammer fra Dêrik, student fra Fyns HF.

“Jeg vil gerne studere til bygningsingeniør på Syddansk Universitet (SDU) i Odense. Jeg har søgt og venter på svar.”

Maya Abdallah, 20 år, stammer fra Qamişlo, student fra Vejen Gymnasium.

“Jeg vil gerne læse medicin eller biomedicin på SDU. Nu tager jeg et sabbatår. Jeg ville egentlig gerne læse jura, men det jo ikke sikker, at vi kan blive i Danmark. Måske kan det ikke bruges i Syrien. Men jeg kan arbejde som læge overalt. Den danske regerings snak om hjemsendelse påvirker mig meget. Men mine forældre sagde, ‘du skal gøre, hvad du kan for at koncentrere dig om eksamen. Vi kan ikke gøre noget ved det’. Man tænker, ‘hvad så, hvis det er os, der bliver sendt hjem?’ Efter alt det, vi har lavet her. Pludselig får man at vide, at man ikke kan blive her.”

Silva Alloush, 21 år, stammer fra Efrîn, student fra Rybners HTX i Esbjerg. Fik 10- og 12-taller.

“Jeg savner Efrin meget. Vi havde oliventræer, vores hjem og venner. Jeg vil gerne vende tilbage en dag, hvis det er sikkert at vende tilbage og bygge det op igen. Indtil da vil jeg gerne læse farmaci på Syddansk Universitet (SDU), fordi jeg kan godt lide at rådgive folk om medicin.”

Mohamad Habib Mnala Ali, 21 år, stammer fra Efrîn, student fra Rybners Tekniske Gymnasium.

“Jeg ønsker at læse til energiingeniør på Aalborg Universitet. Det er svært at flytte tilbage til Efrîn, fordi har bygget meget op i Danmark og har fået uddannelse her og lært alt her.”

Abdallah Abdallah, 21 år, stammer fra Qamişlo, student fra Vejen Gymnasium.

“Jeg fortsætter som datamatiker på Esbjerg Akademi og vil gerne læse videre til computeringeniør.”

Diana Elyas, 19 år, stammer fra Dêrik, student fra Vestfyns Gymnasium:

“Jeg vil gerne studere jura på Syddansk Universitet (SDU). Jeg er interesseret i at kende rettigheder og systemerne i Danmark. Jeg synes ikke hjemsendelser af syriske flygtninge er fair. Mange mennesker arbejder her og de er i gang med en uddannelse. Men loven er meget hård. De har skabt en fremtid for sig selv. Jeg har selv ansøgt om statsborgerskab, men kunne ikke få det, fordi de har ændret reglerne. Så jeg har permanent opholdstilladelse. Selvom man frygter at blive hjemsendt midt i sin uddannelse, skal man ikke opgive håbet og troen. Man skal sigte efter sine drømme, for det skal nok gå.”

Abdulbakir Sulayman, 20 år, stammer fra Tirbespî, student fra Vejen Gymnasium.

“Jeg vil gerne tage et sabbatår. Derefter vil gerne læse til datamatiker på Københavns Universitet. Al den snak om hjemsendelse. Det er ikke rart, for det er psykisk stress. Men jeg koncentrerer mig om mine studier.”

Farzaneh Mostafavi, 22 år, stammer fra Mehabad, student fra Rybners HTX i Esbjerg. Fik ni 12-taller og elleve 10-taller.

“Jeg har søgt ind på tandlæge-, farmaci- og medicinstudiet på SDU og afventer svar.”

 

Ahmad Mohammad, 23 år, stammer fra Efrîn, student fra STUK i Toftlund.

“Min fremtidsdrøm er at tage en professionsbachelor indenfor skat, så jeg kan arbejde indenfor forskellige skatteforvaltninger. Jeg kan arbejde indenfor forskellige muligheder, eksempelvis kan man også læse til revisor. Det var svært for mig at koncentrere mig om tingene, på grund af debatten om hjemsendelse af flygtninge til Syrien. Men jeg kom til et punkt, hvor jeg tænkte, jamen hvis de sender mig, så må de sende mig. Jeg gør indtil da mit bedste og gør brug af de muligheder, jeg har. Jeg fik hjælp af mine skolelærer og vejleder og vi blev enige om, at det hjælper jo ikke at stresse. Det går bare udover en selv. Jeg må videre.”

Ardashir Sulaiman, 20 år, stammer fra Dêrik, student fra Mulernes Legatskole, har et gennemsnit på 11,6.

“Jeg vil gerne læse medicin på SDU. Jeg tror godt, at jeg kan komme ind på studiet, fordi jeg har et godt gennemsnit.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer