10 ezidier bosat i Danmark fortæller om offensiven i Shingal.

Af Deniz Serinci

”Jeg er ikke alene glad for, at operationen endeligt er startet, men også for, at alle kurdiske grupper deltager i fællesskab. Jeg er skuffet over, at det har taget så lang tid, uden at der har været god grund til det. At smide IS ud af Shingal er langt fra nok. Området ligger strategisk mellem Mosul og Raqqa, så IS vil være i nærheden.” – Bahzad Shamsany, Farum. Stammer fra Shêxan i irakisk Kurdistan.

”Jeg er glad, hvis de generobrer Shingal. På den anden side er de 3000 udsendte ezidier ikke nok. Jeg er glad for, at PKK også hjælper. De rakte hånden ud til os, mens andre trak sig ud. En generel ezidi-holdning er, at man ikke ønsker KDP i Shingal. Katastrofen fra sidste år var deres skyld, for de hverken advarede eller forhindrede det.” – Gulla Khalaf, Odense. Stammer fra Shingal.

”Vi håber, at alle ezidier kan vende tilbage til deres oprindelige steder i stedet for at sætte kursen mod Europa. Jeg er virkelig glad for, at kurdiske peshmerga-styrker under ledelse af Kurdistans Præsident Mesud Berzani nu har iværksat en storstillet offensiv mod IS-terroristerne i Shingal.” – Yilmaz Yildiz, Brønshøj. Stammer fra Mêrdîn, tyrkisk Kurdistan.

“Det er en stor glæde, at alle kurdiske styrker har igangsat en operation, der skal befri Shingal fra IS. Det er vigtigt for ezidier, at de har et område som Shingal, hvor de kan beskytte deres religion og kultur. En beskyttelse af ezidisme er en beskyttelsen af kurdiskheden.” – Ezîz Gerdenzerî, København. Stammer fra Armenien.

“Jeg ønsker og håber, at der med den nye operation virkelig sker noget. Samtidig er jeg meget bekymret for den fremtidige udvikling i Shingal, altså hvordan man har tænkt sig fremadrettet at sikre området og indbyggerne.” – Narmin Khalaf, Odense. Stammer fra Shingal.

”Vi må håbe, at denne operation i sidste ende befrier Shingal, så ezidierne kan vende tilbage. Det var lidt fuseragtigt, vedrørende sidste års “befrielse af Shingal”. Må befrielsen af Shingal blive lærerigt for både Peshmerga og Guerilla, for hvis begge parter samarbejder, kan intet stoppe dem!” – Surik Hidirian, Brøndby. Stammer fra Georgien og Armenien.

”Jeg er glad, men samtidig også skuffet. Jeg er enorm glad for at de kurdiske styrker har valgt at slå hovederne sammen og bekæmpe IS. Men det er også dybt skuffende, at det har taget så lang tid. Jeg håber bare, at det lykkedes de kurdiske styrker med hjælp fra USA at bekæmpe IS.” – Jiyan Shamo Ismail, Odense. Stammer fra Shingal.

”Jeg er rigtig glad. Men denne operation skulle være påbegyndt meget tidligere. Store dele af denne udryddelse af ezidierne kunne have undgået. Jeg håber, at der bliver oprettet en Shingal, som kan forebygge lignende angreb på ezidierne.” – Maraz Mourad, Aalborg. Stammer fra Shingal.

”Det er rigtig godt, at de kurdiske styrker på tværs af partier endelig kæmper sammen. Jeg håber, at de befrier Shingal og Bahzani/Bashiqa og der bliver skabt politisk stabilitet i området, hvor folket også har noget at sige.” – Shukri Ali Mourad, København. Stammer fra Shêxan i irakisk Kurdistan.

”Jeg er glad for, at det snart bliver løst, men på den anden side er jeg skuffet over det længe politiske magtspil, som har betydet, at offensiven først kommer nu. Må den tidligere politiske doktrin fra KRG blive ændret. Siden 2003 har ezidierne været marginaliseret i Kurdistan, hvor de ikke havde den store indflydelse på service, politiske planer og militær.” – Elias Badal Rashu, København. Stammer fra Shingal.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer