Hvad er egentlig betydningen af farverne i det kurdiske flag og hvad er flagets historie?

Af Ümit Bayar

Det kurdiske flag som af kurderne selv bliver kaldt Alay Kurdistan, Alaya Kurdistanê, eller Alaya Rengin “Det farverige Flag”, dukkede først gang op i forbindelse med den kurdiske uafhængighedsbevægelse fra det Osmanniske Rige. Hvis kilderne nærstuderes så tildeles æren faktisk organisationen af Xoybûn (Khoyboun), da man mener, de står bag skabelsen af flaget i 1900-tallet.                                                

Senere hen i historien blev flaget præsenteret for medlemmerne af den internationale delegation ved Fredskonferencen i Paris, der havde udtænkt en plan for kurdisk uafhængighed som en del af serves traktaten med osmanniske Tyrkiet i 1920. Under samme flag annoncerede Khoyboun dannelsen af den første “kurdiske eksilregering” i 1927  i Agirî i Nordkurdistan/Tyrkiet og kæmpede en langtrukken krig indtil 1932 med det formål at genoplive den kurdiske nationale uafhængighed.

I 1946 blev etableringen af Republikken Kurdistan på Mehabad til, og det gamle “solskins flag” blev vedtaget af parlamentet som det officielle flag for republikken. Efter ovenævnte historiske begivenheder, er det nationale flag bredt vedtaget i Kurdistan og er blevet sat vejrs af forskellige kurdiske bevægelser og enheder i alle sektorer i landet.

Enhver nation eller befolkningsgruppe har et flag for at signalere landets styrker eller blot symbolisere hvad en befolkning står for, men hvorfor indeholder det kurdiske flag de farver som det gør og hvordan skal man forstå flaget?

Det kurdiske flag er et af de mest farverige flag i verden, men det er ikke uden grund, for hver farve har en betydning. Den røde farve symboliserer de kurdiske martyrers blod og den fortsatte kamp for frihed og værdighed og den hvide farve betyder, at fred og lighed er hensigten med vores kamp. Dertil har flaget den grønne farve som udvise den stolthed kurderne har over landskaberne i Kurdistan. Sidst men ikke mindst så skal den gule farve udstråle livets kilde og folkets lys. Det vigtigste kurdiske karakteristisk for flaget er den brændende sol i midten, som er en gammel religiøs og kulturel symbol blandt kurdere og synonym med ild i Zoroastranisme visdommen. Solen emblemet har 21 stråler, som er lige i størrelse og form. Tallet 21 holder betydning i de gamle Ezidi religiøse traditioner hos kurderne.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer