I forgårs åbnede den kurdisk-styrede kommune Diyarbekir et bedehus, såkaldt ”cem”, for den religiøse minoritet, alevierne. Men hvem er alevierne og hvad er et cem-hus?

Ved åbningsceremonien for Cem-huset i går i den kurdiske hovedby Diyarbekir, deltog det prokurdiske parti BDPs medformand Gültan Kisanak og Diyarbekirs borgmester Osman Baydemir. Der blev danset hvirveldansen, semah og uddelt ashura, en traditionel ret.

Cem-huset er den første af sin art i de sunnimuslimsk-dominerede Diyarbekir.

Men hvem er alevierne?

Omkring 4.000 borgere i Danmark er alevier. De er blandede tyrkere og kurdere og bor især i Århus, Ringsted, Hedensted, Odense og København.

Alevisme er en uortodoks tro med elementer fra islam og de østlige religioner shamanisme og zarathustrisme. Alevisme er grundlagt af guruen Hadj Bektash i det 12. århundrede. De dyrker imam Ali, som var fætter til den islamiske profet Muhammed.

Alevierne lægger mindre vægt på Koranen og overholder ikke nogle af islams fem søjler, som foreskrevet i sunni- og shiaislam.  Alevierne tager ikke i moské, de tager ikke til Mekka og de beder ikke på den muslimske måde. Alevierne faster ikke under Ramadanen. I stedet faster de senere, i måneden Muharrem.

Hvad er cem?

Alevierne tager ikke i moské. I stedet holder de gudstjeneste, kaldet Cem (”forsamling”). Hvor ofte, de tager i Cem, er forskelligt fra region til region. I de fleste byer i Danmark holder alevier Cem mindst én gang om året.

Både mænd, kvinder og børn er sammen i Cem og har alle samme status og betragtes som et liv, Can. Cem’en ledes af vores præst, Pîr/Dede. I Cem er der 12 tjenester, disse har både social, kulturel, politisk, praktisk samt etisk og trosmæssig betydning. Dem der deltager i Cem må ikke være uvenner med hinanden.

Hvis de er uvenner vil Dede/Pîr forsone dem ved det, man kalder Halk Divani/Dîwana Gel. De går frem mod Dede/Pîr og fortæller deres strid foran alle andre. Dede/Pîr finder derefter en løsning på deres problem.

Cem stammer ifølge alevierne fra en begivenhed, hvor 40 personer, heriblandt profeten Muhammed og hans fætter Ali selv deltog og drak vin. Muhammed fik ikke lov at komme ind i Cem som profet, men som ’de fattiges tjener’.

Alevier beder med ansigtet vendt mod hinanden, mod mennesket, fordi Gud er i mennesket. ’Min kabe (bederetning) er mennesket, ikke jord,‘ siger alevierne.

Hvad er semah?

Alevierne danser semah med musik til deres gudstjeneste. Semah symboliserer evig forandring. ”Vi mener at alt skal kunne modernisere i takt med tiden. Ali sagde: ’Opdrag jer børn i henhold til tiden’,” siger tidligere formand for Alevi-Forbundet i Danmark, Feramuz Acar.

Normalt ser semah-dansernes øjnene ind i håndfladerne, som om man ser ind i et spejl i hånden. Det symboliserer, at man ser sig selv, det guddommelige i spejlet, fordi mennesket i alevisme er guddommeligt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer