Anfal kampagnen var et folkemord rettet mod kurderne i Nordirak i 1988. Under folkemordet omkom ca. 180.000 civile kurdere, flere tusinde landsbyer blev jævnet med jorden og flere millioner flygtede til nabolandene Iran og Tyrkiet.

Af Rebar Ismaeeli

Anfal kampagnen forløb over en periode på syv måneder fra februar 1988 til september 1988 i Nordirak. Målet med kampagnen var at udrydde den civile kurdiske befolkning i disse områder indtil de kurdiske oprører, peshmerga, ville nedlægge deres våben.

Anfal kampagnen blev ledet af Husseins fætter Ali Hassan Al-Majid, kendt som Kemiske Ali,  og involverede både landangreb, bombning fra luften, systematisk ødelæggelse af beboelsesområder, masse deportationer til bl.a. koncentrationslejre (en af de mest kendte Topzawa, nær oliebyen Kirkuk) samt brug af kemiske våben. Kemiske Ali og Baath-regimet stræbte også efter at ’arabisere’ de kurdiske områder ved at deportere kurderne til koncentrationslejre, afgrænsede områder eller indsætte dem arabiske byer og indsætte arabiske familier i de kurdiske byer. Under kampagnen blev mere end 180.000 kurdere dræbt og flere hundrede tusinder blev deporteret til koncentrationslejre, de fleste heraf aldrig set igen. I alt blev omkring 200 landsbyer udsat for kemiske angreb, og flere tusinde landsbyer blev jævnet med jorden.

Giftgasserne, der blev brugt under Anfal inkluderede både sennepsgas og nervegasser. Af nervegasser blev der brugt bl.a. sarin, tabun og VX, der alle tre har det til fælles at de indeholder en phosphergrupper, der går ind og forhindrer enzymet acetylcholinesterase (AChE) i at nedbryde acetylcholin (ACh) i synapsen, hvilket har fatale konsekvenser.

Hvorfor var Anfal kampagnen en katastrofe kan man spørge sig selv om. Ud over de titusinder af civile, der blev dræbt, kan Anfal stadig mærkes i dag, f.eks. ses de sundhedsmæssige konsekvenser tydeligt i dag endnu. Baban, en lunge og hjertespecialist, fortæller at raten for tarmkræft er fem gange højere i Halabja end i Chamchamal, der ikke blev udsat for kemiske angreb. Raten af ufrivillig abort Halabja er fjorten gange højere end i Chamchamal. ”We’re finding Hiroshima levels of sterility” fortæller han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer