Nogle kurdere fra Vesten er taget til Syrisk eller Irakisk Kurdistan (KRG) for at tilslutte sig peshmerga eller Folkets Forsvarsbrigader (YPG) i kampen mod Islamisk Stat (IS). Ifølge tv-kanalen France24 har “hundredvis af kurdere” i Europa tilsluttet sig peshmerga.

Af Deniz Serinci

Hussein Mohammad opgav sit job som musiker i Tyskland og forlod familie for at blive peshmerga i KRG. Lukman Hassan besluttede også at vende tilbage til KRG fra Tyskland.

“IS var i gang med at angribe vore brødre og søstre, og forsøgte at overtage vores land,” siger Hassan til France24. “Så vi var nødt til at vende tilbage og forsvare det, selv om det koster os vores liv.”

Både Mohammad og Hassan kæmpede som peshmerga mod den tidligere irakiske diktator Saddam Hussein i 1990’erne.

Omkring 10 danske kurdere kæmper også i IS i KRG, vurderer Dagbladet Politiken. Blandt dem er 27-årige Azad Mahmood Hamid.

”Mine forfædre har givet deres blod for os, så vi kunne få kurdisk autonomi. Jeg vil ikke bare se på, mens IS kommer og tager det hele,” siger Hamid, der i øjeblikket er i frontlinien mod den fundamentalistiske gruppe i Jalawla. Officielt bor han stadig i Danmark, hvor han har arbejdet som mekaniker og pizzabager.

For 30-årige Shaho Pirani, der har en kandidatgrad i antropologi og statskundskab, var det dråben, der flød over, da IS i juni gik ind i Irak. Han besluttede sig for at forlade Danmark og modtage våbentræning i KRG.

“Hvis IS vinder, så mister vi alt. Så snart kurderne har brug for min støtte, vil jeg være der for mit folk.”

Pirani er tilbage i Danmark, men er klar til at forsvare Kobanê i syrisk Kurdistan (Rojava) mod IS.

“Jeg er klar til at tage til Rojava og kæmpe for kurderne der. For mig er der ingen forskel på, hvilken del af Kurdistan, jeg kæmper for.”

Hollandske rockere kæmper mod IS

Desuden kender Jiyan.dk til to tyrkiske kurdere fra Danmark, Mihemede Lice og Sofi Cengi, der er taget til KRG for at kæmpe med peshmerga.

Özlem Cekic, Folketingsmedlem for SF, fortæller Jiyan.dk, at hun har talt med en “håndfuld” danske kurdere, der ønsker at tage ned og kæmpe i Kobanê og KRG.

“De skriver til mig og spørger, hvordan de kan komme til Kobanê og KRG og kæmpe mod IS. De føler åbenbart en magtesløshed og ønsker at gøre noget,” siger Cekic.

I sidste uge blev det rapporteret, at en 28-årig tidligere amerikanske soldat Jordan Matson, har sluttet sig til de syrisk-kurdiske tropper i deres kamp mod IS.

Desuden menes tre hollandske mænd at være taget ned til Irak for at tilslutte sig kurdiske styrker og bekæmpe IS, ifølge Berlingske Tidende. De tre mænd er medlem af motorcykelklubben “No Surrender” og formanden for klubben, Klaas Otto bekræfter, at de kæmper imod IS. De har været i Syrien, og nu i KRG.

Den ene af rockerne blev på de sociale medier citeret for at sige, at ”kurderne har længe været et undertrykt folk.”

Zana Kurda, rådgiver for KRG i Bruxelles, bekræfter overfor Jiyan.dk, at de europæiske kurdere kæmper som Peshmerga i KRG. Kurda vil ikke gå i detaljer med hvem de europæiske Peshmerga er, men siger, at de bidrager med forskellige opgaver.

“Nogle deltager i kampene, andre yder logistisk hjælp,” siger Kurda.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer