Flere hundreder mennesker mindedes den kurdiske sanger Heme Ceza i Valby Kulturhus.

Af Evin Tetwan Kilicarslan

I søndags mindedes hundredevis af danske kurdere den afdøde sanger Heme Ceza i Valby Kulturhus. Flere gange måtte stolene skifte ejere for at gøre plads til nye personer, fordi der ikke var plads til alle, der ville minde Heme Ceza.

Blandt de fremmødte var også Heme Ceza’s yngste søn Huner’s kone og hans ældste søn Teha’s datter. Resten af sangerens familie er i Silêmanî, Kurdistan, for at begrave Heme Ceza.

Ved mindehøjtideligheden i Valby nævnte flere af talerne den afdøde sangers fortid som kurdisk guerilla, ligesom der i baggrunden kørte et slideshow med billeder af Heme Ceza’s tilværelse i de kurdiske bjerge.

Talerne blev suppleret af islamisk bøn til ære for sangeren.

Døde af kræft
Den kurdiske sanger Heme Ceza afgik ved døden efter længere tids kamp mod kræft. Han blev 63 år.

Heme Ceza havde været til behandling flere steder i verden, heriblandt USA, Danmark og Kurdistan.

Efter hans eget og familiens ønske levede han sine sidste uger i byen Silêmanî i Sydkurdistan/Nordirak.

Hans søn, Teha Heme Ceza fortæller til nyhedsbureauet AKnews.com : “Min far afgik ved døden i går 01:50. Han havde kraft i tre år og vi rejste til mange lande for at helbrede ham, men uden resultat.” 

Tidligere partisan
Heme Ceza er tidligere kurdisk guerilla soldat, såkaldt peshmerga, i krigen mod den tidligere irakiske leder Saddam Hussein.

I sit hjemland var han også berømt som sanger. I flere år var han forsanger i det kurdiske band Tîpî Hewlêr. Især er han kendt for sangen “Lawanawa”.

Han fik senere politisk asyl i Danmark, hvor han fortsatte sin musikkarriere.

Den kurdiske regering har to gange arrangeret såkaldte Kurdiske Galla’er i København, hvor der blev uddelt priser i kategorier som “Årets kurder”, “Årets kurderven”, osv. Her var Heme Ceza med til at beslutte, hvem priserne skulle gå til.

Heme Ceza efterlader to sønner og fire døtre.

Forneden kan ses billeder af mindehøjtideligheden i Valby samt en video med begravelsen i Silêmanî

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer