Op til 800 mennesker var mødt op for at protestere mod terrortiltalen mod Roj-TV i København. “Hvorfor skal Roj-TV betale for Anders Fogh’s NATO-post?” lød det fra demonstranter.

Af Medya Özvan & Sebastian Afshin Taheri

Godt 800, hovedsageligt kurdere, trodsede regnevejret og demonstrerede for at bevare Roj-TV, efter at den kontroversielle kurdiske tv-station i sidste uge blev tiltalt for at støtte organisationen PKK, der står på EU’s og NATO’s terrorlister.

Demonstrationen startede på Vesterbro Torv og fortsatte derfra til Axeltorv i indre København, hvor vejret bød på en bedre dag. Til en kommentar om vejrets og datoens sammenhæng med demonstrationen blev der kommenteret på angrebet den 11. september 2001 i USA og fremsagt en lyrisk kommentar ”Det regner fordi guderne græder over lukningen af Roj-TV” .

”Roj-TV ofret for Fogh’s NATO-post”
Blandt talerne var Lars Aslan Rasmussen, medlem af Københavns Borgerrepræsentation (S), Allan Ahmad, ligeledes medlem af Københavns Borgerrepræsentation (Enhedslisten), Villo Sigurdsson fra initiativet Kurdisk Forum og Tue Magnussen fra FN-Forbundet.

Lars Aslan Rasmussen kritiserede i sin tale den tyrkiske regering, og kommenterede Folketingsmedlemmet Özlem Cekics Ramadanmiddag, der beskyldes for at være arrangeret af islamistiske tyrkiske nationalister, fra Gülen-bevægelsen.

Flere bar bannere som ”Hvorfor skal Roj-TV betale for Anders Fogh’s NATO-post?”, ”Nok er nok – ÊDÎ BESE”, ”Roj-TV er demokratiets stemme” og ”Ytringsfriheden gælder også for kurdere”.

Allan Ahmad: Vi tager afstand fra mord på civile
Enhedslistens politiker Allan Ahmad, der har kurdiske rødder i Irak, anklagede den danske regering for dobbeltmoral.

”Samme regering som påstår, at slås for at udbrede frihed og menneskerettigheder andre steder i verden, vil nu fratage millioner af kurdere deres vigtigste informationskilde og talerør.”

Ifølge Allan Ahmad er terrortiltalen mod Roj-TV indskrænkelse af ytringsfriheden i Danmark og han henviste til, at Radio- og TV-nævnet flere gange har vurderet, at Roj-TVs udsendelser ikke strider mod dansk lovgivning.

Allan Ahmad fastslog samtidig, at han og Enhedslisten fordømmer angreb på civile i den tyrkisk-kurdiske konflikt.

”Vi tager afstand fra vold og mord på civile, uanset om det er kurdiske guerillaer eller tyrkiske sikkerhedsstyrker der står bag.”

Han opfordrede derfor til, at der findes en fredelig løsning på konflikten via forsoning og dialog.

”Men vi opnår ikke forsoning og dialog ved at lukke munden på kurderne. Ved at lukke munden på Roj-TV.”

Under pauserne mellem talerne var der kurdisk musik og folkedans.

kommentarer: redaktion@jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer