PYD fængsler kurdiske modstandere fra ENKS og nægter dem adgang til advokater og familie, oplyser Human Rights Watch. PYD afviser kritikken og kalder den ”ensidig”.

Det kurdiskkontrollerede Nordsyrien (syrisk Kurdistan), der styres af Demokratisk Enhedsparti (PYD), tilbageholder vilkårligt medlemmer af Det Kurdiske Nationale Råd (ENKS) og får dem til at ”forsvinde.”

Det oplyser menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en pressemeddelelse. Organisationen har talt med to kurdere, der tidligere har været tilbageholdt af PYD samt slægtninge til to andre, hvoraf den ene stadig er sporløst forsvundet.

Alle siger de, at de tilbageholdte blev nægtet adgang til deres familier og advokater. Nogle hævder, at de aldrig kom for en dommer. Andre siger, at der gik lang tid, før de kom for en dommer.

“Den selvstyrende administration tilbageholder tilsyneladende politiske rivaler og smider dem i fængsel”, siger Lama Fakih, vicedirektør for Human Rights Watchs Mellemøsten-afdeling. “At fratage tilbageholdte de grundlæggende rettigheder er et tegn på en autoritær regering.”

PYD blev dannet i september 2003 ovenpå resterne af PKK-miljøet i Syrien, der blev svækket efter, at PKK-lederen Abdullah Öcalan blev smidt ud af landet i oktober 1998. PYD har styret syrisk Kurdistan siden 2012.

Det Kurdiske Nationale Råd (ENKS) blev dannet i 2011 og er tæt på KDP i Irak. ENKS er konkurrent til PYD/PKK.

Ingen adgang til advokater

Siden januar 2018 er mindst 20 medlemmer af andre kurdiske partier, der er i opposition til PYD, blevet tilbageholdt, oplyser Human Rights Watch.

I tre sager, som Human Rights Watch har undersøgt, har PYDs selvstyre ikke givet oplysninger til pårørende om de tilbageholdte befinder sig. PYD har heller ikke tilladt nogen kommunikation mellem de tilbageholdte og deres pårørende.

I en sag har en kvinde, hvis far er tilbageholdt, fem gange mødt op hos PYDs sikkerhedsstyrkers kontor i Qamishlo for at få oplysninger om sin far. Hun siger, at sikkerhedsstyrkerne enten benægtede kendskab til faren eller ikke ville udtale sig.

“Vi vidste ikke, om han var i live eller død, eller hvor han var,” siger datteren. ”Min far har rygsmerter. Jeg tog hans medicin med og blev ved med at gå over til dem og bede dem give medicinen til ham. Men de sagde ’Vi har ham ikke’ eller ’Vi aner ikke, hvem du taler om’.”

To frigivne kurdere, der tidligere blev tilbageholdt af PYD, sagde, at de ikke fik adgang til advokater under tilbageholdelsen og at først kom for en dommer efter at være holdt i længere tid.

PYD: Kritikken fra Human Rights Watch er ensidig

Lederen af det kurdiske selvstyres Menneskerettighedskomité, Evîn Cuma svarer på kritikken fra Human Rights Watch. Til den kurdiske tv-station Rudaw siger Cuma:

”Human Rights Watch lytter kun til den ene side, uden at lytte til den anden. Personer, der er blevet anholdt, stod bag fjendtligheder mod regionens samfund eller mod loven om demonstrationer samt åbnede kontorer uden tilladelse. De kom for retten. Vi besøgte dem i fængslerne for at holde øje med deres sundhedssituation og sørgede for mad og drikke til dem.”

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har tidligere kritiseret PYD for at have brugt ”overdreven magt”. Endvidere dokumenterede menneskerettighedsorganisationen i sommer 2014 i en rapport en række overgreb i områder kontrolleret af PYD: Vilkårlige anholdelser, mishandling under varetægt, uopklarede forsvindinger og drab og brug af ​​børn i PYDs sikkerhedsstyrker.

”PYDs sikkerhedsstyrker tilbageholder vilkårligt personer med tilknytning til kurdiske politiske oppositionspartier…trods deres fredelige modstand mod PYD,” skrev organisationen.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer