Interview med Vedat Turgut fra Hüda Par (Den Frie Sags Parti).

Turgut er borgmesterkandidat i Diyarbekirs Baglar-kommune ved valget i dag. Hüda Par er et kurdisk islamisk-fundamentalistisk parti i Tyrkiet, der blev dannet i 2012 af tidligere sympatisører af det kurdiske Hizbullah. I år deltager partiet for første gang i valget og udfordrer dermed det prokurdiske Freds- og Demokratiparti (BDP).

Hvis Hüda-Par kommer til magten, hvad vil I så gøre med hensyn til det kurdiske spørgsmål?

Vedat Turgut: Kurdisk bør være det andet officielle sprog i Kurdistan og desuden bør kurderne have de samme rettigheder som tyrkerne har.

Omfatter det også retten til en uafhængig stat?

Vedat Turgut: Om det skal være uafhængighed eller selvstyre indenfor Tyrkiets grænser er et spørgsmål, som vi vil have folk til at beslutte. Hvis vores folk ønsker en uafhængigt Kurdistan, vil vi arbejde for det. Hvis vores folk ønsker selvstyre, vil vi arbejde for det.

Hvad adskiller jer fra BDP?

Vedat Turgut: BDP fører en krig mod folks værdier. BDP er baseret på en venstreorienteret forståelse – ligeledes er Öcalan. Men over 90% af kurderne er muslimer. Folk støtter kun BDP og PKK på grund af dets identitetspolitik. BDP og PKK har opnået fordele for disse mennesker. Men den skade, som BDP og PKK har forårsaget, er større end de gode ting, de har gjort for folket. I mere end 30 år har over 40.000 mennesker mistet livet, hvoraf 75% er kurdere.

BDPs har en masse støtte her. Hvordan vil I udfordre dem?

Vedat Turgut: Når man ser på de lokale begivenheder, og hvor mange der kommer, kan vi næsten matche BDP. På vores massemøder deltager op til 200.000 mennesker.

Skal kvinder i jeres ideelle samfund være tilsløret?

Vedat Turgut: Vi går ind for tilsløring af kvinder. Men selvfølgelig vil vi ikke tvinge kvinder til det, men snarere informere dem om skaden ved ikke at være tilsløret.

Hvad med alkohol?

Vedat Turgut: Hvis vi kommer til magten, vil alkohol blive forbudt. Vi vil også fortælle folk om skaderne ved alkohol. Men hvis du drikker det derhjemme, er det ikke noget, vi kan gribe ind over for.

Hvad med religiøse mindretal og ateister – hvordan vil jeres regler påvirke dem?

Vedat Turgut: De har ingen grund til at være bekymret. Når vi kommer til magten, vil de ikke-muslimske mindretal få deres rettigheder. Vi vil bygge bedesteder for kristne og alevier, afhængigt af behov. For eksempel, er der under BDP-styret ikke blevet bygget moskeer eller religiøse skoler. I Diyarbekir der er få alevier, men BDP byggede et bedested for dem med skatteydernes penge. Bedestedet er næsten tomt. De kunne have bygget 3-5 moskeer i stedet for. Når 90% er muslimer og 10% tilhører andre religiøse mindretal, bør de 10 % behandles i henhold til deres antal.

Vil jeres islamiske regler gælde også for minoriteter?

Vedat Turgut: Alle skal kunne leve frit i overensstemmelse med deres egen religion. Hvis øl ikke er haram for kristne, kan vi ikke blande os i det.

Hvad er jeres forbindelser til Hizbullah?

Vedat Turgut: Som parti har vi ikke nogen forbindelse til Hizbullah . Men blandt vores grundlæggere og medlemmer er der tidligere mennesker, der er blevet dømt for Hizbullah-aktiviteter. Men vores medlemmer er forskellige: Blandt dem er der Suleymanis, Hizbullahis osv.

Hizbullah har været knyttet til drab, især i 1990’erne. Vil du fordømme disse drab?

Vedat Turgut: Jeg er ikke talsmand for Hizbullah. Men jeg kan sige, at der har været sammenstød mellem Hizbullah og PKK i 1990’erne. De angreb Hizbullah. Hizbullah sendte tre repræsentanter til PKK og sagde: “Hvorfor angriber I os? Vi underviser i moskeer. Hvordan generer det jer?” På trods af det, angreb PKK os fortsat i Mardin, Batman, Van, fordi PKK ikke anerkender andre end dem selv. Så Hizbollah forsvarede sig selv.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer