Læs ny rapport fra Human Rights Watch om udgangsforbud, skyttegrave, osv.

I en rapport fra Human Rights Watch (HRW) bliver både de tyrkiske sikkerhedsstyrker og kurdiske grupper, tilknyttet Kurdistans Arbejderparti (PKK) kritiseret for deres handlinger i en række byer, hvor der er udgangsforbud.

HRW skriver, at mange kurdiske civile er blevet dræbt under sikkerhedsoperationer siden sommeren 2015 i det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan og at sårede mennesker bliver nægtet adgang til medicinsk behandling.

“Den tyrkiske regering bør stoppe dets sikkerhedsstyrker og forhindre misbrug og uforholdsmæssig magtanvendelse, og undersøge dødsfald og skader forårsaget af dets operationer,” siger Emma Sinclair-Webb, seniorforsker i Tyrkiet ved HRW.

Rapporten beretter om, at hele kurdiske kvarterer er blevet nægtet adgang til vand, el og mad.

Også Den Patriotiske Revolutionære Ungdomsfront (YDG-H), en gren af ​​PKK, bliver kritiseret i rapporten for at grave skyttegrave og placere sprængstoffer der for at forhindre tyrkiske militær adgang til områderne.

Ifølge HRW har den “praksis haft en negativ indvirkning på befolkningen og truer deres mulighed for at få adgang til lægehjælp og forhindrer levering af andre beredskabstjenester.”

“Udgangsforbud, politioperationer og væbnede sammenstød har gjort livet uudholdelig og livsfarligt for mange mennesker i de sydøstlige byer,” siger Sinclair-Webb.

Rapporten er baseret på politi- og militæroperationer under de tre forlængede udgangsforbud i september og november, hvor 15 drab på civile er blevet dokumenteret. I disse 15 tilfælde har myndighederne “undladt at gennemføre undersøgelser på trods af en klar forpligtelse til at gøre dette” ifølge tyrkisk lov.

“At ignorere eller dække over, hvad der sker med regionens kurdiske befolkning, vil kun bekræfte folk i, at der tilsyneladende ikke nogen grænser eller lov, når det kommer til politi- og militæroperationer,” siger Sinclair- Webb.

Den amerikanske menneskerettighedsorganisation opfordrer Tyrkiet til at gennemføre en tilbundsgående undersøgelse for at undersøge sagerne og fastslå om de civile blev dræbt af sikkerhedsstyrker, af væbnede kurdiske krigere eller i krydsild.

PKK har indtil videre ikke kommenteret på rapporten. Det har den tyrkiske stat til gengæld. Ifølge tyrkerne er den væsentligste årsag til dødsfald blandt civile PKK.

“Vi har masser af beviser på, at PKK har dræbt civile, fordi de nægtede at støtte terrororganisationen,” siger Osman Sert, seniorrådgiver for den tyrkiske premierminister.

Han mener, at de tyrkiske sikkerhedsstyrker forsøger at beskytte civile.

“Vores styrker tager nøje foranstaltninger for at forhindre, at civile bliver såret eller dræbt under sikkerhedsoperationer,” siger sagde.

Læs HRW’s rapport her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer