“I gør, at Frankrig kan være sikker. Jeg lykønsker jer,” lød det fra Hollande under et fælles pressemøde med Barzani.

Frankrigs præsident Francois Hollande ankom i dag til Hewlêr for at mødes med præsidenten af Kurdistans Regionale regering, Masoud Barzani og besøge franske og Peshmerga-styrker i regionen.

Hollande blev ledsaget af Barzani. Den franske præsident roste Peshmergas “mod og selvopofrelse.”

“I gør, at Frankrig kan være sikker. Jeg lykønsker jer,” lød det fra Hollande under et fælles pressemøde med Barzani.

“Det er ikke muligt at nedkæmpe IS uden Peshmergas offer,” tilføjede han.

Hollande og hans delegation mødtes desuden med børn af faldne Peshmerga-krigere, herunder Hujam Surchis søn. Surchi blev halshugget af Islamisk Stat (IS) i 2014.

Det var den franske præsidents andet besøg i Iraks Kurdistan-region efter hans første tur i september 2014, da IS stod kun 50 km. udenfor Hewlêr.

Frankrig og kurderne har historisk haft et godt forhold. Den tidligere førstedame Danielle Mitterand var således kendt som en ven af kurderne. En statue af Danielle Mitterrand blev bygget i Halabja, der i 1988 blev ramt af giftgas. Under Saddam Husseins folkemordkampagne i 1980’erne, Anfal, søgte den franske kvinde at sætte det kurdiske spørgsmål på Vestens dagsorden.

I 1989 fik hun 200 kurdiske familier fra flygtningelejre til Frankrig. Samtidig spillede hun en vigtig rolle i etableringen af det safe heaven, som blev oprettet over Sydkurdistan/Nordirak i 1991, hvorfra kurderne efterfølgende dannede et selvstyre.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer