En minister og flere politikere mindedes sammen med hundredevis af kurdere massakren i Halabja for 25 år siden.

I dag blev Saddam Husseins folkemord på kurderne, Anfal, mindet på Christiansborg, arrangeret af SF’s Özlem Cekic.

Efter en velkomsttale fra Cekic, holdt Folketingets formand Mogens Lykketoft en åbningstale, hvori han understregede nødvendigheden af ikke at glemme Halabja-massakren samt forebygge lignende folkedrab.

”Jeg er her for at mindes den afsindige massakre. Vi må arbejde for at den slags diktatorer forsvinder fra jordens overflade,” sagde Lykketoft, der sluttede af med at ønske de tilstedeværende en god Newroz, kurdernes nytårsfest.

Skatteminister Holger K Nielsen (SF), der i 2009 blev udpeget til ”Årets Kurderven” ved en kurdisk galla, fortalte om den undertrykkelse, som kurderne har været udsat for.

”Halabja er jeres Sabra & Shatilla (palæstinensisk flygtningelejre, der blev massakreret i 1982, red.) Men selvom I bliver undertrykt af Syrien, Tyrkiet og Iran, er I alligevel i stand til at bevare jeres identitet. Hold fast i jeres historie. Kurdistan er der – ikke kun i jeres hjerter, men også i virkeligheden.”

Derefter tog Hanna Ziadeh, Institut for Menneskerettigheder, over. Ifølge ham var massakren på 5000 mennesker i Halabja en ”forbrydelse, der stikker imod de mest menneskelige regler.”

Endvidere støttede han kurderne i at de ansvarlige må stilles for retten og at Anfal skal anerkendes.

”I har ret til at få jeres smerte anerkendt.”

Stig Møller: Godt at vi fjernede Saddam

Udenrigsordførere og politikere fra Konservative, Radikale og Enhedslisten talte hver i 3 minutter.    

Per Stig Møller (K) fortalte, at det var kurderne, som vakte hans politiske interesse i sin tid.

”Derudover var jeg stærkt rystet over massakren på Halabja i 1988. Derfor var det godt, at vi i 2003 gik ind og fjernede Saddam,” sagde han til store klapsalver fra salen.

Nikolaj Villumsen (Ø) mener, at verdenssamfundet svigtede kurderne i 1988.

”Det bør i dag være startskuddet til at vi begynder at rode bod på det.”

Danmark bør anerkende folkemordet, tilføjede han.

”Danmark bør følge det svenske og den britiske parlaments eksempel og anerkende Anfal, som et folkemord. Ikke fordi det vil bringe de døde til live igen eller lindre de pårørendes sorger, men fordi det vil være en anerkendelse af lidelserne og være med til at modvirke at det vil ske igen.”

”Kurderne i Danmark er ikke flygtet af egen lyst, men fordi de har været forfulgt”

Rasmus Helveg Petersen (R) mente, at Vesten greb for sent ind.

”Det internationale samfund har et ansvar for at gribe ind.”

Efter talerne tog Sores Kilicarslan over med sine fløjteinstrumenter og spillede klassiske kurdiske melodier. Den unge mands sørgelige sange imponerede de tilstedeværende.

Jiyan.dks redaktør Deniz Berxwedan Serinci viste herefter billeder fra Halabja, som han besøgte i sidste måned.

Han viste billeder fra Halabja’s museum, gravpladser samt overlevende. Serinci oplæste et citat fra en kurdisk parlamentariker, Abdulrahman Hussein, som mistede tre familiemedlemmer under folkedrabet.

”Vores land har en lys fremtid, men vi har stadig mørke minder. En beslutning som det svenske er rigtigt, fordi det er en slags beskyttelse mod at den slags gentager sig i fremtiden. Det vil give os en oprejsning, hvis Danmark ved at anerkende Anfal kan sende os et signal om at de anerkender vores sorg. Kurderne i Danmark er ikke flygtet af egen lyst, men fordi de har været forfulgt.”

Cekic: Kurderne må stå sammen

Birte Hansen fra Institut for Statskundskab kom ind på facts om giftgasangrebet og fortalte om nogle af de gasser, ofrene blev udsat for. Hun oplyste endvidere, at Saddam Hussein i 1991 truede de oprørske shiiter i Sydirak med at angribe dem med giftgas.

Iraks danske ambassadør Dr. Albert Issa Nothor, der i øvrigt selv har kurdisk baggrund, fortalte, at ofrene ikke blev dræbt på grund af deres handlinger, men udelukkende på grund af deres etnicitet.

”Det er ligesom med folkemordet på jøderne under Anden Verdenskrig.”

Adnan Axacan, formand SKFD (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark) takkede de tilstedeværende for deres deltagelse.

”Vi skal mindes Halabja. Ikke for at hævne os på nogen, men for at forebygge noget lignende i at ske igen.”

Konferencen blev afsluttet med en tale fra Özlem Cekic, hvor hun opfordrede kurderne til at stå sammen.

”Vi skal huske, hvem vores rigtige fjender er, istedet for at bekæmpe hinanden.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer