Som kurdere blev de undertrykt i Iran. Familiens håb om en bedre fremtid faldt til jorden, da deres båd kæntrede.

Det er ikke nemt at være kurder i Iran. Som både kurder og sunnimuslim bliver den statsløse minoritet hurtig til andenrangsborgere i det primært shiamuslimske land. Selvom kurderne kun udgør 10% af befolkningen, tegner de sig for halvdelen af de fængslede.

I byen Sardasht har mange kurdere opgivet muligheden for en bedre fremtid. Byen har en af de højeste arbejdsløshedsstatistikker i Iran, hvorfor mange tyr til et arbejde som grænsekurerer, kendt som kolbar. De bærer varer på ryggen, over bjergene fra iransk til irakisk Kurdistan. Det tjener man ikke ligefrem kassen på – mindre end cirka 60 kroner per tur. Derudover er det heller ikke særligt sikkert. De risikerer at blive skudt af de iranske grænsevagter eller begravet i en lavine.

I håbet om en bedre fremtid flyttede familien Iranejad fra Sardasht. Familiefaren Rasoul Iranejad filmede et år forinden sin ni-årige datter Anita.

”Mit navn er Anita Iranejad, jeg er fra Sardasht,” siger hun, mens faren opfordrer hende til at tilføje: “Jeg vil gerne være skuespillerinde”.

Senere tog Rasoul den farlige tur til havs med konen Shiva Panahi og deres tre børn Anita, seks-årige Armin og baby Artin.

Men familiens håb om en bedre fremtid faldt til jorden ved den Den Engelske Kanal den 27. oktober. Deres lille båd kæntrede på vej til Storbritannien og den kurdiske familie mistede livet.

Se billeder af familiens begravelse i Sardasht:

سەردەشت.. مەراسیمی نوێژ لەسەرکردن و بەخاك سپاردنی تەرمی ئەو خێزانە کوردەی لە نێوان فەرەنسا و بەریتانیا خنکان
تا ئێستا تەرمی کوڕە بچوکەکەیان نەدۆزراوەتەوە

Slået op af Kurdistan24Søndag den 15. november 2020

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer