Bêrîwan Badrî fortæller som sin uforglemmelige tur til Amed under Newroz sammen med 6 piger. “Da jeg kørte derfra, græd jeg, for det var hårdt at sige farvel.”

Til daglig studerer Bêrîwan Badrî til socialrådgiver i Aalborg. I fremtiden ønsker hun dog at arbejde indenfor menneskerettigheder. Det sidste er hun endnu engang blevet overbevist om efter en uforglemmelig tur til Diyarbekir, Nordkurdistans uofficielle hovedstad.

”Byen og dets folk gjorde stort indtryk på mig. Da jeg kørte derfra, græd jeg, for det var hårdt at sige farvel. Mit hjerte er stadig i Amed.”

Sammen med en gruppe piger valgte Bêrîwan at tage til Diyarbekir/Amed i anledning af det kurdiske nytår Newroz.

Inden Newroz tog pigerne til den antikke by Hasankeyf, hvor den tyrkiske regering er ved at bygge en dæmning, som vil sætte den historiske by under vand.

”Turen handlede ikke kun om Newroz i Amed, men også de omkringliggende byer. Det var en hel fantastisk oplevelse og pludselig var man der ikke pga. Newroz, men pga. byerne,” fortæller Bêrîwan.

”Hasankeyf var så smukt og samtidig så trist, fordi man vidste, at området ville komme under vand pga. dæmningen. Folket var meget søde og rare og det var hårdt at sige farvel til dem i vished om at deres by kommer under vand,” tilføjer hun.

”Jeg har aldrig set så mange mennesker på én gang”

Da hun så kom til Newroz-pladsen i Diyarbekir/Amed, var oplevelsen helt ubeskriveligt.

”Jeg har aldrig set så mange mennesker på én gang. Jeg havde godt nok regnet med mange mennesker, men jeg havde ikke sat de største forventninger, men det var fantastisk at være blandt så mange af sine egne.”

Sidste år tiltrak Newroz i byen stor opmærksomhed, fordi den var blevet forbudt af guvernøren. I år var der ikke nogen problemer med politi, fordi fejringen var lovligt, udover at helikopter overfløj menneskemængden. Men igen i år tiltrak Newroz opmærksomhed.

PKKs leder Abdullah Öcalan opfordrede nemlig til våbenhvile og til at militante grupper forlader Tyrkiet. Det var et historisk øjeblik. Flere eksperter taler om det mest seriøse forsøg på fred i den 30 år lange konflikt. Bêrîwan befandt sig med sine veninder på stedet på det historiske tidspunkt.

”Det var så smukt, at det hele blev læst op på kurdisk. 2 mio. lyttede intenst til talen. Da det stod klart, at Öcalan opfordrede til våbenhvile, jublede folk, jeg tror dels fordi de håbede på, at der nu kommer fred, men også fordi talen kom direkte fra en af de kurdiske ledere, Abdullah Öcalan.”

7-årig syg pige gjorde stort indtryk

Når Bêrîwan tænker tilbage på turen, er der mange ting i Kurdistan, som har sat sig fast i hendes hukommelse.

Især påvirkede en lille pige ved navn Dîcle på 7 år hende meget. Dîcle har et hjerteproblem og skal have pacemaker, som hun ikke har råd til.

”Dîcles familie tjener ikke særlig meget og de har før fået en pacemaker, men den var defekt. Hun er blevet opereret flere gange på flere år. Jeg kunne ikke udholde tanken om at de andre lide, så jeg har startet en privatindsamling for at få sat ny pacemaker i hende,” fortæller Bêrîwan.

En anden uforglemmelig oplevelse var, da hun gik i de fattiges kvarter i Amed. Her får man tit at vide, at man skal passe på tasker og andre værdigenstande pga. risiko for tyveri.

Her gik en lille dreng rundt omkring pigerne. Han ville tydeligvis have noget penge. Bêrîwan gav 5 lira til drengen.

”Jeg glemmer ikke den glæde, der var i drengens øje. Jeg så det største smil i hans ansigt. Selvom det kun var 5 lira, kunne det gøre en lille dreng så glad, hvilket også gjorde mig meget glad, så det var det hele værd.”

Alle bør besøge Amed, ligeledes politisk orientering

Det var første gang Bêrîwan var i Amed. Hun stammer selv fra Xoy i Østkurdistan/Iran og har været i Wan før i Nordkurdistan, hvor hendes onkler bor. Da hun selv taler kurmancî-dialekten som i Nordkurdistan, havde hun relativt nemt ved at kommunikere med lokalfolket.

”Jeg tror ikke, at jeg har brugt så meget kurdisk i mit liv, som under denne tur.”

Til sidst lyder opfordringen fra hende, at alle kurdere skal prøve at besøge Amed, Kurdistans antikke hovedstad og besøge dens mange kirker og moskeer.

”Hvilket viser hvor mangfoldig og kulturel vi er”.

”Alle kurdere bør opleve Newroz i Amed, ligeledes deres politiske overbevisning, fordi vi har alle den samme drøm om frihed.”. 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer