Stridende kurdiske parter er kommet med fælles erklæring om at arbejde sammen.

Det Kurdiske Nationalråd (ENKS) og Partierne for Kurdisk Nationalunion (PYNK) er kommet med en fælles erklæring ved et møde, hvor også general Mezlum Ebdi og USAs særlige repræsentant for Syrien, William Robak var tilstede.

Dialogen mellem de to tidligere stridende parter vil være baseret på Duhok-aftalen fra 2014 og “vil blive underskrevet i de kommende dage”, hedder det.

Under mødet understregede de kurdiske parter nødvendigheden af et internt ​​kurdisk samarbejde og enhed i Syrien. De kaldte mødet for et “historisk vigtigt skridt” henimod større forsoning og samarbejde til “fordel for det kurdiske folk i Syrien”.

De to parter takkede general Mazlum Abdi for hans initiativ og lederen af Kurdistans Demokratiske Parti i Irak, Masoud Barzani og præsidenten for irakisk Kurdistan, Nechirvan Barzani for deres støtte til at forene de stridende kurdere.

“Vi takker også USA for deres støtte til kurdernes enhed og deres støtte til at sikre en demokratisk og pluralistisk fremtid i Syrien, der respekterer alle borgeres rettigheder.”

ENKS, også kendt KNC, blev dannet i 2011 og er tæt på Kurdistans Demokratiske Parti, KDP i Irak. De anses for at være konkurrenter til PYD. PYD er forkortelse for Demokratisk Enhedsparti, der blev dannet i 2003 ovenpå resterne af PKK-miljøet i Syrien, som blev svækket efter, at PKK-lederen Öcalan blev smidt ud af landet i 1998. PYD har styret syrisk Kurdistan siden 2012. PYDs væbnede gren YPG, Folkets Forsvarsstyrke, har kæmpet mod IS og andre islamistiske grupper siden 2012. Den kvindelige afdeling af YPG hedder YPJ.

ENKS og PYD har længe haft en konflikt om magten i syrisk Kurdistan. En konflikt, der nu ser ud til at blive mindre med de kurdisk-kurdiske møder mellem parterne.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer