Kurdisk rock blev født med bandet Koma Wetan i Georgien. Koma Wetan, som betyder ”Fædrelandsgruppen”, udgav deres første album i 1979 og blev grundlagt af Kerem Gerdenzerî, der også har familie i Danmark. Gerdenzerî dannede gruppen med venner i starten af 70′erne.

Koma Wetan havde ikke et politisk budskab, men sang mere om kærlighed, adskillelse, ungdom og visdom. Albummet Bayê Payîzê (1979) blev særdeles populær og solgte millioner af eksemplarer.

Bandets grundlægger, Kerem Gerdenzerî er født i Tiblis i Georgien, men hans forfædre udvandrede til Rusland fra den kurdiske by Qers/Kars i Tyrkiet under Første Verdenskrig. Hans mors side immigrerede fra Wan i samme periode. Medlemmerne af Koma Wetan gik hver til sit i 1991. Gerdenzerî flyttede til Moskva, hvor han startede et nyt liv. Han udgav albums som Azadî, Hawar og Stranên hilbijartî.

En musiker, der især blev kendt for at blande vestlig og kurdisk musik sammen er Ciwan Haco, der blev behandlet i afsnittet om kurdisk musik i Syrien.

Koma Ferec er det første kurdiske heavy metal-band, stiftet i 2004 af fire unge mænd fra byen Colemêrg/Hakkari i Nordkurdistan. Deres debutalbum var Helikopter. Deres solist er Reh Fuat.

“I starten syntes folk i Hakkari at vores musik var mærkelig. Men med tiden vænnede de sig til det. De kom ligefrem til at lide det. Især har vi godt tag i den unge generation.”

Rojhan Beken stammer fra Mêrdîn i Nordkurdistan. I en årrække arbejdede han med den tyrkiske musiker Haluk Levent og sang flere sange i hans albums. Rojhans første kurdiske album blev udgivet under titlen Lawo. De fleste af hans sange er komponeret i rock stil. Især er han kendt for sin kurdiske version af Bella Ciao, en italiensk partisan sang fra Anden Verdenskrig.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer