Hewraman-området i iransk Kurdistan er kommet på UNESCO’s Verdensarvsliste.
FNs kulturorganisation UNESCO tilføjede tirsdag Hewraman-regionen i det vestlige Iran til sin verdensarvsliste.
Hewraman ligger både i irakisk og iransk Kurdistan, men det er sidstnævnte del, der er kommet på UNESCOs liste. Området er kendt for dets fantastiske bjerglandskab.
Kurderne i Hewraman er også kendt for deres kurdiske tøj, værktøj og tiltrækker hvert år mange til deres kulturfestivaler.
Hewramî-dialekten betragtes i dag som en af de ældste kurdiske dialekter og der findes meget litteratur og digte på Hewramî.
Lektor Rasmus Christian Elling fra Københavns Universitet har i sin bog ”Irans moderne historie” beskrevet området således:
”Det kurdiske hjerteland er Hawraman, et underudviklet grænseområde mellem Iran og Irak, hvor landskabet er ufremkommeligt og gudesmukt, med dramatiske klipper gennemskåret af floder, vandfald og huler.”
Også den kurdisk Klash-sko stammer fra Hewraman. Det er hvide håndlavede hæklede sko, hvor toppen er lavet af tung uldtråd og strikket af bomuld med en blå gummibund.
I går blev et andet kurdisk sted også tilføjet til UNESCOs Verdensarvsliste, nemlig Arslantepe Mound, der ligger i byen Meletê (Malatya) i tyrkisk Kurdistan.
Hawraman er det 26. iranske historiske og kulturelle sted, som er kommet på den prestigefyldte liste.