I Halabja blev mange fra hans familie udslettet ved giftgasangreb – i fiskebyen Esbjerg har han opnået stor succes som bokser – læs interview med Heva Sharif.

21-årige Heva Sharif har bokset, siden han var 12 år gammel, trods modstand fra moderen. Heva har vundet jysk og danske mesterskaber og blev i sidste måned kåret til ”bedste fighter”.

Heva, der til daglig er murer, stammer oprindeligt fra Halabja i Kurdistan. Byen er især kendt for et tragisk giftgasangreb i 1988, hvor den tidligere diktator Saddam Hussein dræbte 5000 mennesker med kemiske våben.

Heva var endnu ikke født dengang og hans forældre befandt sig i Bagdad, men hans farmor, onkel og faster døde under giftgasangrebet, ligesom hans onkel, der nu bor i Hillerød, blev ramt, men overlevede. Han har i dag stadig symptomer fra dengang.

I Esbjerg opnåede Heva succes som bokser. Han er blevet jysk mester for nybegynder (2004), dansk nybegyndermester (2005), jysk mester for ungdom (2005) og jysk juniormester (2008). I december blev han så kåret til ”bedste fighter” ved et stævne.

Brækket næsen 8-9 gange

Interessen fik han, da han som lille dreng efter skolen kom over til klub.

”Der var en voksen som hed René, som købte bokserhandsker til os. Så begyndte vi at bokse og så faldt jeg for det.”

Fordelen ved at bokse er blandt andet at man får et fællesskab med andre boksere. Derudover er det en god måde at afreagere på, når man er sur.

”Jeg elsker at komme ned i klubben og afreagere på sandsække, i stedet for at reagere udenfor.”

”Det er godt for unge, at det kan komme med i bokseklubben, i stedet at hænge ud i gaden. Så hellere tage et par bokserhandsker på og komme ind i ringen og tæske hinanden der.”

Med fordele følger som bekendt også ulemper.

”Mindst en gang årligt brækker jeg næsen og jeg har også fået blåt øje et par gange.”

Andre får hjernerystelse.

”Men jeg passer på mig selv, når jeg bokser. Min hjelm tager slagene, så man ikke får hjernerystelse.”

Mor imod søns boksning

Ulemperne ved boksning er også grunden til, at hans mor kun har set sin søn bokse én enkel gang.

”Hun er simpelthen imod det og vil bare ikke se det, for hun kan ikke lide at jeg kommer hjem med en brækket næse.”

Derimod har faderen altid støttet Heva 100 % og været med til alle stævner gennem årene.

Den unges boksers fremtidshåb er at karrieren bliver endnu bedre.

”Jeg håber, at jeg bliver professionel og det er man den dag, man tjener penge og har smidt hjelmen og undertrøje, så det er det, jeg går efter og til det formål bliver jeg trænet hårdt hver dag og gør alt for at vinde mesterskaber.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer