Saddam Husseins Baath-regime gik efter at udrydde alle aspekter af kurdiskhed. Således blev digteren Dilshad Mariwani henrettet for at undervise på kurdisk med latinske bogstaver.

Af Funda Yilmaz

Dilshad Mariwani var en kurdisk forfatter, journalist og digter som blev arresteret af Baath-regimet 13. marts 1989.

Mariwani var meget populær blandt intellektuelle kredse i Sydkurdistan, og enhver debat om kurdisk litteratur af 1970’erne og 1980’erne ville være utænkelig uden Mariwani.

Men historien endte ikke lykkeligt, da det anden Baath-regime kom til magten i 1968.

Efter 1963 blev Mariwani arresteret flere gange. Hver gang blev han løsladt, men ikke i 1989.

Dilshad havde været aktiv som en af drivkræfterne bag det kurdiske sprog, litteratur og politik, hvilket Baath-partiet ikke ville tolerere. Og da Baath-partiet lancerede deres nye kampagne, kaldet Anfal, der gjaldt alle aspekter af kurdisk liv og Kurdistan, var Dilshad en af de første der blev arresteret. 

Anfal var en folkemordskampagne rettet mod det kurdiske mindretal i Irak. I april erklærede Saddam Husseins fætter Ali Hassan Majid:

”Indenfor deres jurisdiktion må de væbnede styrker dræbe ethvert tilstedeværende menneske eller dyr i disse områder.” (Art 5, Dekret 3. juli 1987)

16. marts 1988 angreb snesevis af irakiske flyvemaskiner byen Halabja, tæt på grænsen til Iran, med en giftig regn af bomber.

De indeholdt sennepsgas og nervegasser som Sarin, der brændte ofrenes hud, efterlod store byldelignende vabler på ofrene og satte hjerne-, hjerte- og lungefunktioner ud af kraft og lammede ofrene, som derfor nærmest så forstenede ud. Mænd, kvinder og børn faldt om i deres biler. Andre var faldet om på vej ud af døren og lå hen over dørtærskler. En del borgere i Halabja prøvede forgæves at tætne indgangene til deres skjulesteder med fugtige håndklæder i håb om at holde gasserne ude.

Under Anfal forsvandt 180.000 kurdere, formentlig dræbt.

Mariwani blev arresteret i slutningen af 1988 og blev aldrig set igen, enten død eller i live. Et papir blev givet til hans familie om at Dilshad Mariwani var blevet henrettet med to kugler i hovedet.

Han blev anklaget for at undervise sine elever i kurdisk med latinske bogstaver.

Han efterlod en kone og 3 døtre.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer