Vi er kun blevet bedt om at beskæftige os med PKK -ikke med statsterrorisme, forklarede anonymt PETvidne i Østre Landsret, der torsdag tog hul på andendagen i ankesagen mod Roj TV.

af ml@arbejderen.dk

Samtlige tilhørere -og repræsentanten Roj TV, Imdat Yilmaz -blev torsdag bedt om at forlade Østre Landsrets retssal 3, da en PET-ansat skulle fremlægge sin rapport om den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, i sagen mod den kurdiske tvstation, Roj TV.

Ingen må nemlig kende identiteten på det hemmelige PET-vidne, der er ansat i PET’s Center for Terroranalyse ( CTA).

Roj TV’s advokater, Bjørn Elmquist og Sten Bech fik dog lov til at blive i retssalen og stille spørgsmål til det hemmelige PET-vidne.

Tilhørerne blev henvist til et lille lokale med ti stole og en lille hvid højtaler i det ene hjørne. Fem bevæbnede politifolk sørgede -med visitation af tasker og en metalscanner -for at sikkerheden var i top. Herudover skulle alle, der ville lytte til det anonyme vidne, vise sit sygesikringsbevis til en betjent, der nøje skrev samtlige tilhøreres cprnummer ned.

Til brug i sagen mod Roj TV har anklagemyndigheden bestilt en vurdering af PKK hos PET.

Ifølge det anonyme PETvidne, der har udarbejdet rapporten, har aktioner fra PKK og ” PKK-tilknyttede grupper” fra 1984 til 2006 ført til 5219 civile dødsfald. PET’s center for Terroranalyse tilskriver kun PKK direkte for en brøkdel af aktionerne. Langt størstedelen af aktionerne står de to væbnedekurdiske organisationer ” TAK” eller ” KPG” bag. Men de to organisationer er relateret til PKK, mener anklageren: -PKK benytter TAK som dækorganisation for at udføre terrorangreb mod tyrkiske turistbyer og industri for at undgå at PKK bliver sat i relation til terrorangreb, forklarer den ene af de to anklagere, vicestatsadvokat Anders Riisager -uden i øvrigt at begrunde sin påstand.

I den lange opremsning af ” formodede” angreb fra ” PKK-relaterede organisationer” er der flere steder ikke angivet en kilde for, hvor oplysningen kommer fra. Det er eksempelvis tilfældet den 15. oktober 2010: ” Bombesprængning i Istanbul. En civil dræbt.” Punktum.

Selvom der er tale om en konflikt med to parter -det kurdiske folk og den tyrkiske stat -har PET’s Center for Terroranalyse kun vurderet den ene part i konflikten, nemlig PKK.

-Vi er kun blevet bedt om at afgive en erklæring om PKK, bekræftede PET-vidnet overfor advokat Bjørn Elmquist, der forsøgte sig med et nyt spørgsmål: Indgår begrebet statsterrorisme i jeres optik? Har I ikke noget overblik over, hvor mange civile tab, den tyrkiske stat har forårsaget? -Vi kigger kun på statsomvæltende grupper, der truer staters sikkerhed. Vi kigger ikke på staters bekæmpelse af terror.

Kigger I på antallet af ofre for den tyrkiske stat?, spurgte forsvareren.

-Nej, det kigger vi ikke på.

PET-analysen bygger på kilder: Global Terrorism Database ( som USA’s ministerium for national sikkerhed ” Homeland Security” står bag), Rand Database ( en amerikansk sikkerheds-tænketank) og National Counterterrorism Center ( NCTC). Herudover har PET medtaget oplysninger fra PKK-afhoppere.

Roj TV’s forsvarsadvokater advarer mod, at vidneudsagn fra afhoppere er utroværdige.

Sandheden kommer nemlig ofte i klemme i den tyrkiske ” angrelov”, som sikrer straffrihed for tidligere PKK-medlemmer, der samarbejder med Tyrkiet, advarer Elmquist.

Tilhørerne bliver henvist til et lille lokale med ti stole og en lille hvid højtaler i det ene hjørne. Fem bevæbnede politifolk sørger for, at sikkerheden er i top.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer