PYD/PKK: Barzanî og PDK graver grøfter i samarbejde med tyrkerne for at isolere Rojava. Hewramî, udenrigsansvarlig for ​PDK: Vi graver grøfter for at beskytte os mod jihadister fra Syrien. “Den officielle grænse mellem Kurdistan-regionen og Rojava er åben. Hvorfor vil PYD ikke bruge den officielle og lovlige grænseovergang?” spørger Hewramî.

Spændingerne fortsætter mellem Kurdistans Demokratiske Parti (PDK) og PYD (Det Demokratiske Enhedsparti) over gravningen af grøfter på grænsen mellem Kurdistan-regionen (KRG) og syrisk Kurdistan, kendt som Rojava. Grøfteprojektet er blevet kritiseret af PYD og Kurdistans Arbejderparti (PKK), som PYD er tilknyttet. De beskylder KRG og PDK for at grave grøfter i ledtog med Tyrkiet og for at isolere de syriske kurdere.

Men Hêmin Hewramî, udenrigsansvarlig for ​PDK, fortæller, at grøfterne er en sikkerhedszone for at stoppe terrorister fra at snige over grænsen, og at “PYD vildleder offentligheden”.

“Kurdistan-regionen i Irak beskytter sin sikkerhed og tager sine forholdsregler. Grænseområdet, hvor vi graver grøfter, var et emne for terrorgrupper, selvmordsbombere, der vil ind i Kurdistan-regionen,” siger Hewramî og henviser til 29. september 2013-selvmordsangrebet i Hewlêr. Gerningsmændene kom fra Syrien.

Grøfterne har skabt stor vrede. PKKs leder Abdullah Öcalan beskylder de kurdiske myndigheder for at handle sammen med den tyrkiske regering. Ifølge det kurdiske medlem af det tyrkiske parlament Idris Baluken sagde Öcalan, at ”gravning af grøfter ikke vil opnå det resultat, de ønsker.”

Men Hewramî understreger, at den officielle grænse allerede er åben, og enhver, der ønsker at besøge Kurdistan-regionen kan gøre det.

“Den officielle grænse mellem Kurdistan-regionen og Rojava, kendt som Peshhabur, er åben. Hvorfor vil PYD ikke bruge den officielle og lovlige grænseovergang mellem Kurdistan-regionen og Rojava?” spørger Hewramî og oplyser, at KRG har accepteret 260.000 flygtninge fra Rojava i Kurdistan-regionen.

Desuden understreger han vigtigheden af, at ​​kurderne ikke bekæmper hinanden og kritiserer PYD for at udelukke andre kurdiske grupper end dem selv. Normalt siger medformand for PYD, Salih Muslim, at andre kurdiske partier illegalt forsøger at danne deres egne hær.

“Ikke at tillade andre er imod demokrati, imod det kurdiske folks nationale ønsker og det er i fjendens interesse,” siger Hewramî.

PYD er blevet anklaget af PDK for at samarbejde med det syriske regime. Ifølge Hewramî er det vigtigt for kurderne ikke at blive en del af, hvad han kalder “stedfortræderkrige”.

“Kurderne bør have deres egen dagsorden og ikke være en del af en regional dagsorden i Syrien eller stedfortræderkrige,” siger han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer