Kurdistans historie er rig på folkekære sangere, der med både musikinstrument og våben har kæmpet for deres folks rettigheder. Men også Danmark har haft en af disse sangere, nemlig Heme Ceza – læs historien om sangeren, partisanen og legenden Heme Ceza.

Billede: Kurdantv

Den kurdiske sanger Heme Ceza afgik ved døden i oktober efter længere tids kamp mod kræft. Han blev 63 år.

Heme Ceza havde været til behandling flere steder i verden, heriblandt USA, Danmark og Kurdistan.

Efter hans eget og familiens ønske levede han sine sidste uger i byen Silêmanî i Sydkurdistan/Nordirak.

Hans søn, Teha Heme Ceza fortæller til nyhedsbureauet AKnews.com : “Min far afgik ved døden i går 01:50. Han havde kraft i tre år og vi rejste til mange lande for at helbrede ham, men uden resultat.”

Tidligere partisan

Heme Ceza er tidligere kurdisk guerilla soldat, såkaldt peshmerga, i krigen mod den tidligere irakiske leder Saddam Hussein.

I sit hjemland var han også berømt som sanger. I flere år var han forsanger i det kurdiske band Tîpî Hewlêr. Især er han kendt for sangen “Lawanawa”.

Han fik senere politisk asyl i Danmark, hvor han fortsatte sin musikkarriere.

Den kurdiske regering har to gange arrangeret såkaldte Kurdiske Galla’er i København, hvor der blev uddelt priser i kategorier som “Årets kurder”, “Årets kurderven”, osv. Her var Heme Ceza med til at beslutte, hvem priserne skulle gå til.

Barzanî & Talabanî til begravelse

Mesûd Barzanî sendte sine medfølelse til sangerens familie og venner:

“Jeg har med beklagelse hørt, at Heme Ceza er afgået ved døden. Kunstner Heme Ceza var et forbillede for musikerne. Tabet af ham er en stor skade for det kurdiske folk og må Gud den Almægtige give tålmodighed til hans kone, børn, alle kunstnere og venner.”

I november mindedes cirka 500 mennesker den afdøde sanger i MusikTeatret Albertslund.

Ved mindehøjtideligheden i Albertslund nævnte flere af talerne den afdøde sangers fortid som kurdisk guerilla, ligesom der i baggrunden kørte et slideshow med billeder af Heme Ceza’s tilværelse i de kurdiske bjerge. Der blev også holdt 1 minuts stilhed, til ære for sangeren. Blandt de fremmødte var også Heme Ceza’s sønner og døtre.

Søndag 7. november, knap 40 dage efter hans død, blev den kurdisk-fødte superstar fra Silêmaniyê mindet i sin hjemby.

Den musikalske mindeceremoni, tiltrak flere tusinde mennesker, mediefolk og kunstnere. Både den irakiske præsident Jalal Talabani, og præsidenten for Kurdistan regionen Massoud Barzani var tilstede ved ceremonien. De holdt begge en afskedstale, dedikeret til Heme Ceza.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer