Hêja Hassans drøm om at studere Softwareteknologi blev knust, fordi hun som flygtning med midlertidig opholdstilladelse blev forhindret i at tage en gratis videregående uddannelse. Nu bliver reglerne ændret.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen meddeler, at regeringen vil ændre bekendtgørelsen som forhindrer op til 5.000 flygtninge med midlertidigt ophold i at tage en gratis videregående uddannelse. Det betyder, at flygtninge med opholdstilladelse efter Udlændingelovens §7, stk. 3 får ret til gratis uddannelse.

Hêja Hassans drøm om at blive diplomingeniør i Softwareteknologi blev knust, fordi hun er flygtning med midlertidig opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7 stk. 3.

Det betød, at hun ikke kunne studere videre efter at have færdiggjort gymnasiet. De midlertidige flygtninge skulle selv punge ud for en videregående uddannelse, som vil koste omkring 100.000 kroner om året. Penge, som Hêja ikke havde råd til.

“Jeg søgte ind på universitetet, men blev ikke accepteret, på grund af min status som flygtning med midlertidig opholdstilladelse,” siger Hêja, der bor i Aarhus. “Derfor startede jeg på et forberedende kursus.”

Nu bliver reglerne ændret og den unge kvinde, der kom her til i 2015 fra Efrîn i syrisk Kurdistan, kan ikke få armene ned.

“Jeg er meget glad for at reglerne bliver lavet om. For 7,3-ordningen er meget uretfærdig, fordi man selv skal betale for uddannelsen. Det er et beløb, jeg ikke har råd til.”

Inde på Christiansborg kritiserer Venstre regeringen for løftebrud – læs her. Sidste år sagde Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen til Jiyan.dk, at flygtningene selv måtte betale.

“Vi bruger allerede rigeligt med penge på folk, som er kommet hertil. Så folk, der kommer ude fra, må selv finansiere deres uddannelse.”

Kan du ikke følge argumentet fra de borgerlige om, at “hvorfor skal vi betale for flygtninge, der alligevel kun skal være her midlertidigt”?

“Måske er vi her kun midlertidigt, men hvordan skal vi tilbage til Syrien, når der er krig og ustabilitet?” spørger Hêja. “Hvis vi kommer her, bør vi få gratis uddannelse, for så kan vi også bedre bygge Syrien op, hvis vi vender tilbage.”

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen er der 4.577 flygtninge, der har fået ophold efter udlændingelovens paragraf 7 stk. 3, altså som ”midlertidige flygtninge”.

På Twitter kommenterer politikernes også på dagens nyhed. Her Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer