HDP kom over spærregrænsen og ind i det tyrkiske parlament med op til 66 mandater – fra de nuværende 59.

Folkenes Demokratiske Parti (HDP) er kommet over den tyrkiske spærregrænse på 10%. Dermed bliver partiet repræsenteret i det tyrkiske parlament. Det skete ved det tyrkiske parlamentsvalg idag, hvor der samtidig var præsidentvalg. HDP står til op til 66 mandater – fra de nuværende 59.

HDP har haft mange udfordringer.

Dets præsidentkandidat og tidligere leder, Selahattin Demirtaş har siden november 2016 siddet fængslet med anklager om at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på Tyrkiets og EU’s terrorliste.

Desuden fik HDP næsten ingen taletid på tyrkisk stats-tv sammenlignet med præsident Erdogans AKP-MHP-BBP-alliance, kendt som ”Folkets Alliance”.

181 timer fik Erdogan og ”Folkets Alliance”, mens oppositionen fik 22 timer. Heriblandt fik HDP 32 minutter.

Den største opposition til Erdogans ”Folkets Alliance”, bestod af det sekulære CHP, nationalkonservative Iyi Parti, religiøse Lykkens Parti (SP) og konservative Demokratisk Parti (DP).

Men ”Den Nationale Alliance” udelukkede HDP, fordi partiet bredt anses for at være den politiske gren af det forbudte militante PKK, der står på Tyrkiets og EU’s terrorliste. Da Erdogans militær smed PKK-relaterede kurdiske militser ud af den syrisk-kurdiske by Afrin i marts i år, blev det støttet af alle partierne i oppositionen – bortset fra HDP. For disse partier ville det være selvmodsigende at indgå i en alliance med HDP, når samme partier samtidig har støttet krigen mod PKK-relaterede grupper i Syrien. Desuden ville Erdogan kunne stemple oppositionen som ”forrædere” og ”terrorstøtter”, hvis de inkluderede HDP i deres alliance. Det havde oppositionen ikke lyst til.

Kritikere af landets præsident Recep Tayyip Erdoğan kalder valget den sidste chance for at stoppe Tyrkiets udvikling henimod en endegyldig autoritær stat med øgede magtbeføjelser til Erdoğan. Tilhængere af sidstnævnte siger derimod, at en præsident med øget magt kan stabilisere det til tider kaotiske land.

Ved parlamentsvalget i juni 2015 og omvalget samme år kom HDP også over spærregrænsen.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer