For første gang er et pro-kurdisk parti kommet ind i det tyrkiske parlament som parti.

Af Deniz B. Serinci

Folkenes Demokratiske Parti (HDP) er kommet over Tyrkiets parlamentariske spærregrænse på 10% ved valget i dag.

Med omkring 13,1% af stemmerne og 79 mandater vil HDP fremover være repræsenteret i den tyrkiske folkeforsamling. Stemmerne er endnu ikke færdigoptalt.

Det regerende Retfærdigheds– og Udviklingsparti (AKP) har fået ca. 40,8% af stemmerne.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan og AKP sigtede efter at få så mange stemmer, at Erdogan kan indføre et præsidentielt system, hvor præsidenten, der normalt kun har ceremoniel betydning, får en reel udøvende magt.

Ved at HDP er kommet over spærregrænsen og fået 79 mandater i parlamentet, kan Erdogan vinke farvel til sin drøm, fordi AKP så har mistet en del mandater til HDP og dermed det absolutte flertal.

En årsag til, at HDP er kommet over spærregrænsen, er at partiet har gjort op med den tidligere praksis hos de pro-kurdiske partier.

De tidligere største pro-kurdiske partier, eksempelvis det tidligere Freds– og Demokratipartiet (BDP), fik normalt ikke mere end 2–3 millioner stemmer, dvs. 5–6%. Dermed kom de ikke over spærregrænsen. Men nu, hvor HDP stillede op som parti, satsede partiet på emner, der har genklang i hele landet – og ikke kun i det kurdiske sydøst: miljø og andre mindretalsgrupper, som alevierne, de kristne, homoseksuelle og venstreorienterede i Tyrkiet. Det var formentlig også formålet med HDPs oprettelse, nemlig at få alle de stemmer, som BDP og PKK aldrig kunne få blandt etniske tyrkere.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer