Læs her om et glemt stykke kurdisk historie.

Én gang i historien har der officielt eksisteret et Kurdistan udenfor Kurdistans grænser. Der er tale om Kurdistan’s Uyezd, også kendt i folkemunde som Røde Kurdistan (på kurdisk: Кöрдьстана Сор / Kurdistana Sor, på russisk: Красный Курдистан Krasniy Kurdistan), som var en sovjetisk administrativ enhed, der eksisterede i seks år fra 1923 til 1929. Dets hovedstad var Lachin.

Kurderne havde boet i det sydlige Kaukasus, siden det 9. århundrede. Området mellem Karabakh og Zangezur blev beboet af nomadiske kurdiske stammer i det 18. århundrede. Til sidst kom de til at udgøre flertallet af befolkningen i de fleste dele af regionen, især omkring Lachin, Kalbajar og Qubadli.

Kurdistan Uyezd blev skabt af de sovjetiske myndigheder for at tiltrække sympati fra kurdere i nabolandene Iran og Tyrkiet og for at samle støtte fra kurdiske bevægelser i disse lande. Det blev oprettet den 7. juli 1923, med det officielle navn “Kurdistan Uyezd”. Størstedelen af kurdere i regionen var Shi’a-muslimer, i modsætning til sunni-kurderne andre steder i Mellemøsten.

Ifølge en folketælling i 1926 Røde Kurdistan en samlet befolkning på 51.426 mennesker, med etniske kurdere, der udgjorde 72,3% eller 37.182 personer.

Den 8. april 1929 blev det kurdiske Uyezd opløst og erstattet af en såkaldt Kurdistan Okrug i stedet, som var en anden kurdisk enhed indenfor Sovjetunionen.

Men på grund af protester fra det sovjetiske udenrigsministerium, som var bekymret for at skade forholdet til Tyrkiet og Iran, blev den Okrug også ophævet 23. juli 1930.

I slutningen af 1930’erne deporterede de sovjetiske myndigheder de fleste kurdere i Aserbajdsjan og Armenien til Kasakhstan som led i Stalins udrensninger.

Kilde: Wikipedia

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer