Islamisk Stats leder Abu Bakr al Baghdadi er blevet dræbt. Det siger USAs leder Donald Trump.

Af Deniz Serinci

Leder af Islamisk Stat (IS), Abu Bakr al Baghdadi er blevet dræbt. Det bekræfter USAs præsident Donald Trump, der netop nu afholder et pressemøde.

På Twitter skriver general Mazlum Kobanî fra det kurdiskanførte Syriens Demokratiske Styrker (SDF), at SDF sammen med USA i “fem måneder” har lavet en “fælles efterretningsoperation”, der mundede ud i drabet på IS-lederen.

Fra 2014 til 2017 kontrollerede IS i perioder et område i Irak og Syrien, som var på størrelse med Storbritannien og kontrollerede op til otte millioner indbyggere. Senere mistede IS deres fysiske områder.

I Syrien blev IS på landjorden især nedkæmpet af de kurdiske styrker fra SDF. Den islamistiske organisation tog anslået 6417 personer fra det kurdisktalende ezidi-mindretal til fange og solgte flere af kvinderne på slavemarkeder.

På det seneste er IS dog blusset op igen med  et stort antal målrettede likvideringer og bagholdsangrebangreb i Irak og Syrien. I august skrev rapport fra det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, at IS har ”etableret safe heavens” i sunni-dele af Syrien og Irak, hvor de rekrutterer nye medlemmer via familie- og stammeforbindelser. Ifølge amerikanerne råder IS over 14.000 til 18.000 krigere i Irak og Syrien.

Endvidere er jihadisterne i gang med at genskabe deres finansielle netværk, baseret på beskatning af lokalbefolkningen, kidnapninger og narkokriminalitet. Desuden formår organisationen ifølge Pentagon at fortsætte en verdensomspændende sociale mediekampagne for at rekruttere krigere.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer