Overlevende fra Halabja’s gasangreb flyver nu til Saudi Arabien for behandling. Islamisk gruppe betaler.

Af Dîlan Genc

50 overlevende fra Halabja vil få behandling på et privat tysk-saudisk hospital i Saudi Arabien, siger lederen af Foreningen for Overlevende fra Halabjas Kemiske Angreb (AHCAS).

I 1988 blev byen Halabja, der ligger nord for Baghdad, udsat for kemiske bombardementer ledet af den irakiske hær, hvilket fandt sted under de afsluttende måneder af Iran-Irak krigen, der varede i 8 år.

Cirka 5000 civile er blevet dræbt og mere end 10.000 sårede, under hvad der skulle være den første gang i historien at en regering brugte kemiske masseødelæggelsesvåben mod sin egen civile befolkning.

Luqman Abdulqadir, lederen af AHCAS, siger at Kurdistans Islamiske Gruppe (KIG)’s partiblok i det kurdiske parlament, vil betale for behandlingen og turens omkostninger.

KIG er en af de største partier i Kurdistan med repræsentanter både i det kurdiske, men også i det Irakiske parlament.

Lørdag nat tog den første gruppe bestående af 11 personer afsted fra Sulaimaniyas lufthavn og har sat kursen mod Saudi Arabien.

“Resten følger med senere når papiarbejdet er iorden”, siger Abdulqadir, og bemærker yderligere at det er den første gang at overlevende fra gasangrebet, er sendt afsted til behandling i Saudi Arabien.

“De 50 overlevendes helbred er i ringe tilstand og er ikke blevet sendt væk før til behandling”, siger han.

Præsidentkontoret i region Kurdistan har for flere måneder siden lovet at sende 69 andre overlevende til behandling i Iran, men der er endnu ikke foretaget nogen handling.

Hospitalerne i Kurdistans region mangler de midler og den ekspertise der skal til for at behandle de overlevende. De overlevende fra gasangrebet er før blevet sendt væk til behandling andre steder, men mange af dem venter stadig på hjælp.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer