I går nat kørte dansk-kurderen Guluzar Usudur på motorvejen ved Rødby og delte vand, frugt og pizzaer ud til flygtninge.

Af Deniz Serinci

Europas højtdebatterede flygtningestrøm er kommet til Danmark. Mens de fleste ser på, vælger andre at hjælpe menneskene på flugt. En af dem er Guluzar Usudur, der er uddannet socialrådgiver, er projektleder i Nakskov og bor i Holeby på Lolland. Herfra kører hun efter fyraften hen til de nyankomne flygtninge i Rødby.

”Når jeg har fri fra arbejde, kører jeg forbi Rødby og er der så længe jeg kan være,” siger hun til Jiyan.dk. Guluzar er selv kurder fra Tyrkiet og har boet i Danmark i 25 år.

Netop i søndags gik Guluzar ind i en lokal Netto for at købe mad, kiks og juice til flygtninge. I går nat kørte hun på motorvejen med sin mand og delte vand, frugt og pizzaer ud til flygtninge fra Eritrea.

Egentlig har hun nok at se med fuldtidsarbejde, mand og barn. Alligevel insisterer hun på at give en hjælpende hånd. Det hele handler om ”menneskelighed”, siger hun.

”Jeg kan se det for mig som menneske. Hvis man har hjertet det rette sted, så vil man kunne forstå deres desperate situation.”

Kan kommunikere på kurdisk med flygtninge

Nogen af de flygtninge, Guluzar har talt med, har været undervejs i 29 dage. Der er tale om mænd, kvinder og ”bittesmå børn”.

Den kurdiske kvindes fordel er, at hun kan tale kurdisk med nogle af flygtninge, hvoraf nogen er kurdere fra Syrien.

”Det gør, at de får en anden tryghed, i stedet for at en politibetjent kommer,” siger hun og tilføjer: ”Desuden kan de identificere sig med mig, fordi jeg kommer her som frivilligt.”

Noget, der især påvirkede Guluzar til at hjælpe folk på flugt, var billedet af den syrisk-kurdiske druknede dreng Alan Kurdi, der blev fundet med hovedet nedad i en tyrkisk strandkant.

”Jeg blev helt rørt, måske fordi jeg selv er mor til en dreng på 4 år. Bare det at sætte sig ind i deres situation.”

Guluzar: Forståeligt at de vil videre til Sverige

Ifølge politiet er der siden søndag ankommet cirka 1150 flygtninge og migranter til Danmark. Heriblandt er mange kommet med tog fra Tyskland. Alene i Rødbyhavn er der ankommet mindst 800, oplyser politiet. Mange vil videre til Sverige. Og det forstår Guluzar godt.

”Når Inger Støjberg trykker annoncer i arabiske aviser, der fraråder flygtninge at komme her, er det klart, at de ikke vil være her.”

Den dansk-kurdiske kvinde kan samtidig også godt følge argumentet om, at Danmark ikke kan rumme alle flygtninge.

”Men det er jo heller ikke alle, der vil have os. Så det mindste vi kan gøre er at hjælpe dem afsted,” siger hun og stiller sig uforstående overfor, at det er ulovligt at hjælpe flygtninge videre til Sverige.

”Jeg er glad for politiet indsats, men kan ikke forstå, at politi ikke tillader at man hjælper flygtninge videre.”

Det er uvist, hvordan flygtningekrisen ender. Men en løsning skal ikke kun findes i Vesten. De rige Golfstater, hvoraf mange ikke rigtig tager imod flygtninge, har også et ansvar, mener socialrådgiveren.

”Det er et verdensproblem, som må løses i fællesskab. Så jeg håber, at de rige muslimske lande snart tager sig af disse mennesker, som lider.”

11998620_10153663145848117_1852845949_n

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer